Текстилна индустрија

Укратко

  • Висококвалитетни производи по конкуретним ценама;
  • Кратко време испоруке;
  • Дуга традиција сарадње са водећим светским компанијама;
  • Споразуми о слободној трговини са ЕУ, Русијом, САД, ЦЕФТА, ЕФТА, Турска, Белорусија, и Казахстан;
  • Извозно оријентисана индустрија са више од милијарду евра извоза у 2014. години, од чега је 70% извоз у земље ЕУ.

„Србија има високе друштвене и стандарде рада. Ово партнерство, подршка Владе као и наша професионална сарадња су кључни разлози успеха.“

Mr. Martin Nyland, bivši CEO kompanije Falke Serbia d.o.o.

О сектору

Производња текстила и одец́е у Србији имају дугу традицију и дуги низ година била је један од главних извозних индустрија. Овај сектор запошљавао је више од 250.000 радника и вредност извоза је износила више од пет милијарди долара. Данас има око 1.800 активних предузец́а са више од 47.000 запослених.

textile

Врхунска традиција, висококвалитетни производи по конкурентним ценама, заједно са квалификованом радном снагом и релативно ниским трошковима подуговарачких услуга, главни су разлози зашто се страни инвеститори одлучују да инвестирају у текстилну индустрију Србије. Будући да су радно интензивне, инвестиције у текстилну индустрију у великој мери смањују незапосленост и зато уживају пуну подршку локалне самоуправе.

Што се тиче броја инвестиционих пројеката и радних места, текстилна индустрија заузима веома високу позицију на листи сектора атрактивности, са преко 25 инвеститора попут компанија Бенеттон, Цалзедониа, Голден Ладy, Помпеа, и многе друге.

Током последњих 10 година, српска модна индустрија је еволуирала од домац́е, прерађивачке индустрије до оне која велики значај придаје дизајну и самоуверено послује на глобалном тржишту. Многи српски дизајнери су нашли ангажман у великим светским модним куц́ама ин а тај начин промовишу српску модну индустрију у иностранству.

Најзначајније земље партнери Србије у области текстилне индустрије су земље чланице ЕУ (Италија, Немачка, Француска, Аустрија и Словенија), Руска Федерација, Турска и Кина.