Prehrambena industrija

Ukratko

  • Srbija je svetski lider u izvozu smrznutih malina sa 236,5 miliona evra vrednim izvozom u 2014. godini, i prva na svetu po proizvodnji malina u 2015. godini;
  • Preko 6,12 miliona ha poljoprivrednog zemljišta, od čega je 60% obradivo;
  • Kao jedan od najatraktivnijih industrija, od 2001. godine privukla više od 13,1 % SDI.
  • Jedna od industrija koja beleži trgovinski suficit.

O sektoru

Srbija ima idealne prirodne uslove za gajenje useva, voća i povrća. Zemljište je i dalje jedno od najčistijih u Evropi, a najveći deo voća se uzgaja u savršenim uslovima; ručno je brano, pažljivo čuvano i upakovano sa ciljem postizanja i očuvanja najvišeg mogućeg kvaliteta i jedinstven ukus. Različiti klimatski uslovi i obilni zemljišni resursi u Srbiji stvorili su jedinstvenu priliku za razvoj primarne proizvodnje povrća.

food za sajt

Odličan sirovinska baza, mreža sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i duga tradicija proizvodnje hrane visokog kvaliteta i jakih regionalnih brendova su ključni razlozi dolaska svetski poznatih međunarodnih kompanija u Srbiju. Kao što je već navedeno, prehrambena industrija je privukla značajne strane direktne investicije, bilo da je reč o vrednosti ili o broju projekata.

Pored odličnih sirovina i uslova za proizvodnju zdrave hrane visokog kvaliteta, investitori se mogu osloniti i na međunarodno priznate institute u Srbiji. Istraživanje se uglavnom fokusira na tehnološki naprednu proizvodnju koja dovodi do semena i biljne proizvodnje visokog kvaliteta, po svim ekološkim standardima. Osim toga, srpski zakon zabranjuje proizvodnju i uvoz genetski modifikovane (GMO) hrane i semena.

Hrana proizvedena u Srbiji je prisutna širom sveta, od Japana do SAD, i prodaje se pod srpskim brendovima u najvećim svetskim lancima supermarketa poput Tesco, Lidl, Asda, Spar, Carrefour, Metro, Idea, Leader price, Kopeika , i Rewe. U 2014. Srbija je izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 2,34 miliona evra, što je za 10% više nego u istom periodu prošle godine, i čini je jednim od retkih industrija koje beleže trgovinski suficit (preko milijarde evra). Međunarodni kupci imaju konstantno rastuću potražnju za srpskim tartufima, malinama, jabukama, kukuruzom, sokovima, koncentratima, pireima, džemovima, zamrznutim i sušenim voćem, i ostalim prvoklasnim proizvodima.