Tekstilna industrija

Ukratko

  • Visokokvalitetni proizvodi po konkuretnim cenama;
  • Kratko vreme isporuke;
  • Duga tradicija saradnje sa vodećim svetskim kompanijama;
  • Sporazumi o slobodnoj trgovini sa EU, Rusijom, SAD, CEFTA, EFTA, Turska, Belorusija, i Kazahstan;
  • Izvozno orijentisana industrija sa više od milijardu evra izvoza u 2014. godini, od čega je 70% izvoz u zemlje EU.

„Srbija ima visoke društvene i standarde rada. Ovo partnerstvo, podrška Vlade kao i naša profesionalna saradnja su ključni razlozi uspeha.“

Mr. Martin Nyland, bivši CEO kompanije Falke Serbia d.o.o.

O sektoru

Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji imaju dugu tradiciju i dugi niz godina bila je jedan od glavnih izvoznih industrija. Ovaj sektor zapošljavao je više od 250.000 radnika i vrednost izvoza je iznosila više od pet milijardi dolara. Danas ima oko 1.800 aktivnih preduzeća sa više od 47.000 zaposlenih.

textile

Vrhunska tradicija, visokokvalitetni proizvodi po konkurentnim cenama, zajedno sa kvalifikovanom radnom snagom i relativno niskim troškovima podugovaračkih usluga, glavni su razlozi zašto se strani investitori odlučuju da investiraju u tekstilnu industriju Srbije. Budući da su radno intenzivne, investicije u tekstilnu industriju u velikoj meri smanjuju nezaposlenost i zato uživaju punu podršku lokalne samouprave.

Što se tiče broja investicionih projekata i radnih mesta, tekstilna industrija zauzima veoma visoku poziciju na listi sektora atraktivnosti, sa preko 25 investitora poput kompanija Benetton, Calzedonia, Golden Lady, Pompea, i mnoge druge.

Tokom poslednjih 10 godina, srpska modna industrija je evoluirala od domaće, prerađivačke industrije do one koja veliki značaj pridaje dizajnu i samouvereno posluje na globalnom tržištu. Mnogi srpski dizajneri su našli angažman u velikim svetskim modnim kućama in a taj način promovišu srpsku modnu industriju u inostranstvu.

Najznačajnije zemlje partneri Srbije u oblasti tekstilne industrije su zemlje članice EU (Italija, Nemačka, Francuska, Austrija i Slovenija), Ruska Federacija, Turska i Kina.