Високо квалификована радна снага

Са јединственом комбинацијом високог квалитета, широке доступности и исплативости, српска радна снага се сматра јаким покретачем пословних перформанси.

Србија је деценијама неговала опсежне односе са водец́им западним економијама. На врху листе прворазредних компанија које одржавају јаке везе са локалним партнерима се налазе Сиеменс, Алцател-Луцент, Фиат, ИКЕА и многе друге. Током година сарадње, српски радници су усвојили специфична стручна знања и примене напредних технологија, као и ригорозне стандарде контроле квалитета. Поседујући огромно искуство како у производњи тако и у управљању, локално особље захтева минимум обуке како би усвојило најсавременије технологије и процесе монтаже.

Понуда радне снаге

Висококвалификовани кадар у Србији је широко доступан. Број инжењера, менаџера и других стручњака је довољан да задовољи растуц́е потребе међународних компанија. Понуда радне снаге се годишње повећава за око 47.500 свршених студената високошколских установа и двогодишњих школа. Поред тога, постоји и значајан број српских стручњака који се враћају у земљу након стицања стручности врхунског квалитета у међународним компанијама широм света.

Тржиште рада у Србији је постало заиста живо јер све вец́и број међународних инвеститора отвара своја предузећа у земљи. Међународне и локалне агенције за регрутовање послују у вец́им градовима Србије, нудећи комплетан асортиман консултантских услуга, укључујуц́и и потрагу за руководиоцима, обуку особља и истраживања о платама.

Образовни систем

Од 2003. године, универзитети и факултети у Србији су произвели око 47.500 дипломираних студената, 1.000 магистара наука и 400 доктора наука годишње. Од укупног броја дипломираних студената, студенти са техничких универзитета чине око 30%. Водец́е институције у овој области, као што су Електротехнички факултет или Машински факултет у Београду су међународно признати због своје стручности. Висококвалитетно техничко образовање почиње у српским основним и средњим школама, које нуде напредне програме из техничких наука.

 

                                             

Извор: Републички завод за статистику, 2013/14

Образовање из области менаџемента у Србији је обезбеђено кроз заједничке дипломске и постдипломске курсеве које организују локални универзитети и реномиране западне пословне школе као што су француски ХЕЦ, британски Универзитет Шефилд и Универзитет Хериот-Wатт. Поред тога, међународне основне и средње школе су широко доступне у Србији. Оне нуде наставне планове и програме на енглеском, немачком и француском језику, као и међународно признате испите.