Ваздухопловна и наменска индустрија

Укратко

  • Традиција дужа од једног века
  • Светски признати стручњаци
  • Блиски односи са земљама за које се очекује највећи раст у ваздухопловној индустрији у наредном периоду
  • Идеалан однос оперативних трошкова и географске позиције

„На основу оног што смо видели, изузетно смо импресионирани могућностима и активностима ваздухопловне индустрије Србије.“

Марко Миклис, потпредседник, Airbus Group International

О сектору

Србија с поносом истиче да има једну од најдужих традиција у Европи, како у области војног тако и цивилног ваздухопловства, почев од првих летова далеке 1910. године и покретања производње првих авиона и пратеће ваздухопловне опреме и наоружања у раним двадесетим годинама 20. века. Такође, Србија је међу првих 10 земаља које су потписале Међународну конвенцију о авио транспорту.

Ваздухопловна индустрија је одувек била од великог значаја за Србију, која је константно настојала да развија сопствене моделе авиона. Током више од 100 година постојања, српска авијација је користила око 750 различитих типова авиона у броју од преко 9.000 примерака, од чега су 247 модела резултат домаћег дизајна, пројектовања или производње.

Данас, авио-индустрија Србије се убраја међу 15 најстаријих на свету. Запошљава углавном високо квалификовану радну снагу, и поседује капацитете у свакој од фаза производње авиона - од пројектовања и инжењеринга преко тестирања, одржавања и услуге сервиса.

Авиони и компоненте произведене у Србији присутни су на свим већим тржиштима, док су српски инжењери и механичари веома тражени од стране водећих светских авио компанија. Мала предузећа у Србији производе делове за међународне ваздухопловне компаније, док у домаћим школама и универзитетима светског реномеа и даље стасавају генерације квалитетних инжењера, пилота, механичара и другог ваздухопловног особља. Такође, Србија је регионални лидер у области наменске индустрије која доживљава експанзију у последњих неколико година.

У 2013. години, Србија је ушла у стратешко партнерство са Етихад Аирwаyс, и након реорганизације и ребрандинга бившег националног авиопревозник Јат Аирwаyс, формирана је Аир Сербиа са циљем да потврди своју регионалну лидерску позицију у цивилном ваздушном саобраћају.