Информационе технологије и међународне пословне услуге

Укратко

  • Србија – дом за 1.600 иновативних информационих компанија које запошљавају више од 14.000 људи;
  • Мицрософт је у Србији отворио свој четврти развојни центар на свету, који је временом прерастао у иновациони центар;
  • Експертиза у изради најзахтевнијих софтверских и хардверских решења.

„Био сам заиста импресиониран Србијом – скривеним драгуљем пословног света.“

Jeff McCroskey, VP Services, NCR Europe

О сектору

Како светско тржиште информационо-комуникационих технологија (ИКТ) наставља да се развија, Србија је све чешће препозната као географски и структурално одлично решење и алтернатива постојећим тржиштима. Изузетан избор квалитетних стручњака, конкурентни трошкови радне снаге, развијене комуникацијске мреже и одлично знање енглеског језика су само неке од предности које опредељују међународне компаније да своје пословање прошире и на Србију.

Образовање инжењера у Србији је изузетно квалитетно, имајући у виду и чињеницу да просећно 33% дипломираних студената долази управо са техничких факултета. Као предмет, ИКТ постоје на 35 високообразовних институција, од којих је 16 државних, 6 приватних и 13 државних високих стручних школа. Ове институције се налазе у 18 градова, што омогућава огромну базу студената. Имајући у виду растућу потребу за ИКТ, образовне институције у Србији се суочавају са повећаним интересовањем младих за студије из ове области с једне стране, као и са растућим потребама тржишта, с друге стране. Највећи број дипломираних студената успева да нађе ангажман на ИКТ тржишту у Србији, мада је тзв. “одлив мозгова” и даље присутна појава.

Раме уз раме са прехрамбеном и аутомобилском индустриијом, информационо-комуникационе технологије су постале један од стубова домаће економије. Велики број компанија из ове индустрије поседује изузетне техничке вештине и знања којим су успеле да привуку партнерства са иностраним фирмама и на тај начин заузеле место у нишама овог ИКТ тржишта.

Србија се налази на 40. месту листе највећих светских извозника софтвера. У 2013. години, Србија је извезла софтверских услуга у вредности од око 230 милиона евра, што је раст од 30% у поређењу са годином пре, као и раст од 165% у односу на 2008. Вредност локалног тржишта се процењује на додатних 400 милиона евра.