Аутомобилска индустрија

Укратко

  • Врхунско техничко образовање на свим нивоима које резултира доступношћу високо квалификованих кадрова;
  • Савршен географски положај за ефикасно сервисирање тржишта ЕУ, СЕЕ и Блиски исток;
  • Довољан капацитет за још обимнију производњу.

„Атрактивност локације, логистичке предности, доступност квалификоване радне снаге, и изузетна подршка Владе Републике Србије и локалне управе су главни разлози зашто се Босцх Гроуп одлучила да инвестира у Републику Србију”

Јованка Јовановић, генерални менаџер Роберт Босцх д.о.о Србија

О сектору

Аутомобилска индустрија Србије има традицију дугу више од 70 година, а почеци су везани за 1939. годину када је у Крагујевцу, српски произвођач моторних возила Застава започела производњу аутомобила по ФИАТлиценци. Добављачи Заставе су производили под строгим стандардима производње што им је омогуц́ило да раде са многим произвођачима аутомобила као што су Мерцедес, Форд, Опел и ПСА.

Automotive

Данас, аутомобилска индустрија је један од најистакнутијих сектора у Србији, који је од 2001. године привукао скоро 10% укупног износа страних директних инвестиција. До сада је у овај сектор инвестирало око 60 међународних компанија, који су уложили више од 1,7 милијарди евра и отворили преко 27.000 радних места. Аутомобилска индустрија Србије својим производима снабдева скоро све веће европске и неке азијске произвођаче аутомобила.

Производња делова за шасије, нарочито точкова и делова за вешање су најистакнутије активности у индустрији. Електричне компоненте су друга доминантна производна група која обухвата акумулаторе и електричне инсталације као најважније производе. Такође, производња углавном ливених делова за моторе од изузетног је значаја, заједно са кованим и машинским деловима попут осовина, дискова, вентила и замајаца. Данас, аутомобилска индустрија доприноси извозу земље у износу од око 2,1 милијарде долара.

Највец́а и најважнија инвестиција у сектору је пројекат ФИАТ, не само због великог износа инвестиције, вец́ и чињенице да је привукла долазак великог броја произвођача ауто-делова у Србију. То је вероватно најважнији инвестициони пројекат у последњих 20 година, а свакако будуц́и покретач раста српске привреде. ФЦА Србија је у 2014. години произвео преко 100.000 возила ФИАТ 500Л и генерисао скоро 1,4 милијарде евра промета, чиме је заузео прво место на листи највећих извозника у Србији. Већи део произведених аутомобила је извезен на тржишта САД и ЕУ, тржишта.