VESTI

RAS i HEPA potpisale MoU o saradnji na „Programu rasta stranih tržišta“

Oct 16, 2020

Razvojna agencija Srbije (RAS) i Mađarska Agencija za promociju izvoza (HEPA) potpisale su danas Memorandum o razumevanju kojim su definisale saradnju u okviru novog programa Vlade Mađarske „Program rasta stranih tržišta“, koji pruža podršku aktivnostima mađarskih kompanija u inostranstvu.

 

Memorandum su u ime agencija potpisali v.d. direktor Razvojne agencije Srbije, Radoš Gazdić i novi generalni direktor HEPA, dr. Kristóf Szabom. Sporazum je parafiran prilikom posete visoke delegacije HEPA Razvojnoj agenciji.

Ceremoniji su pored predstavnika HEPA i RAS prisustvovali i saradnici ambasadora Mađarske u Srbiji, H. E. dr. Attila Pintér, kao i rukovodilac predstanivštva HEPA u Beogradu Nemanja Milutinović.

„Program rasta stranih tržišta“ je novi, a drugi po redu, program mađarske Vlade, na kojem dve institucije sarađuju uspešno. Program je pokazao veliko interesovanje mađarskih kompanija za investiranje u Srbiji, a RAS u istom učestvuje u svom punom kapacitetu.

Saradnja između RAS-a i HEPE inicirana je na desetom zasedanju Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Mađarske, održanoj u Budimpešti 12. i 13. novembra 2019. godine, na kojem su se sastali generalni direktor HEPE, Balázs Hendrich i v.d. direktor RAS-a Radoša Gazdića. Tada je predstavljen program Vlade Mađarske „Investiciona šema za Zapadni Balkan“ namenjen unapređenju ekonomskog razvoja i pripremi zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU kroz jačanje prisustva mađarskih kompanija.

 

Memorandum o razumevanju za prvi program potpisan je u novembru 2019. godine i odnosio se na promovisanje ekspanzije trgovine i investicija između dve zemlje u duhu principa jednakosti i reciprociteta.

Rezultat te prvobitne saradnje su implementacija devet investicionih projekata mađarskih kompanija u Srbiji vrednosti preko 50 miliona evra i posao za oko 250 ljudi. Kooperacijom na drugom projektu, usaglašenom današnjim potpisivanjem sporazuma, RAS u vidu Pisma podrške dati preporuku za 26 potencijalnih investicija mađarskih kompanija, od kojih će u daljem procesu odlučivanja po programu Vlade Mađarske neke od njih finalno dobiti grantove te Vlade za realizovanje investicije u Srbiji. U ovom trenutku za podršku su konkurisali projekti u ukupnoj vrednosti od 150 miliona evra, koji će u budućnosti zaposliti oko 380 ljudi.

Za Republiku Srbiju veoma je važno svako ulaganje i zapošljavanje novih radnika, stoga je RAS na ovaj način podržao namere mađarskih kompanija da investiraju i sa nadom da će se većina istih ostvariti, i to uspešno.

HEPA (Mađarska Agencija za promociju izvoza) je vladina agencija Republike Mađarske koja ima za cilj promociju izvoza mađarskih firmi i unapređenje međunarodnog imidža Mađarske.