Вести

РАС и ХЕПА потписале МоУ о сарадњи на „Програму раста страних тржишта“

Oct 16, 2020

Развојна агенција Србије (РАС) и Мађарска Агенција за промоцију извоза (ХЕПА) потписале су данас Меморандум о разумевању којим су дефинисале сарадњу у оквиру новог програма Владе Мађарске „Програм раста страних тржишта“, који пружа подршку активностима мађарских компанија у иностранству.

 

Меморандум су у име агенција потписали в.д. директор Развојне агенције Србије, Радош Газдић и нови генерални директор ХЕПА, др. Кристóф Сзабом. Споразум је парафиран приликом посете високе делегације ХЕПА Развојној агенцији.

Церемонији је поред представника ХЕПА и РАС присуствовали и сарадници амбасадора Мађарске у Србији, Х. Е. др. Attila Pintér, као и руководилац предстанивштва ХЕПА у Београду Немања Милутиновић. 

„Програм раста страних тржишта“ је нови, а други по реду, програм мађарске Владе, на којем две институције сарађују успешно. Програм је показао велико интересовање мађарских компанија за инвестирање у Србију, а РАС у истом учествује у свом пуном капацитету.

Сарадња између РАС-а и HEPA иницирана је на десетом заседању Заједничке комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Мађарске, одржаној у Будимпешти 12. и 13. новембра 2019. године, на којем су се састали генерални директор ХЕПА, Balázs Hendrich и в.д. директор РАС-а Радоша Газдића. Тада је представљен програм Владе Мађарске „Инвестициона шема за Западни Балкан“ намењен унапређењу економског развоја и припреми земаља Западног Балкана за чланство у ЕУ кроз јачање присуства мађарских компанија. 

Меморандум о разумевању за  први програм потписан је у новембру 2019. године и односио се на промовисање експанзије трговине и инвестиција између две земље у духу принципа једнакости и реципроцитета.

Резултат те првобитне сарадње су имплементација девет инвестиционих пројеката мађарских компанија у Србији вредности преко 50 милиона евра и посао за око 250 људи. Кооперацијом на другом пројекту, усаглашеном данашњим потписивањем споразума, РАС у виду Писма подршке дати препоруку за 26 потенцијалних инвестиција мађарских компанија, од којих ће у даљем процесу одлучивања по програму Владе Мађарске неке од њих финално добити грантове те Владе за реализовање инвестиције у Србији. У овом тренутку за подршку су конкурисали пројекти у укупној вредности од 150 милиона евра, који ће у будућности запослити око 380 људи.

За Републику Србију веома је важно свако улагање и запошљавање нових радника, стога је РАС на овај начин подржао намере мађарских компанија да инвестирају и са надом да ће се већина истих остварити, и то успешно.

ХЕПА (Мађарска Агенција за промоцију извоза) је владина агенција Републике Мађарске која има за циљ промоцију извоза мађарских фирми и унапређење међународног имиџа Мађарске.