VESTI

Velike mogućnosti za uvećanje izvoza srpske hrane na rusko tržište

Apr 16, 2021

 

Na sajmu prehrambene industrije Prodekspo u Moskvi u okviru Nacionalnog paviljona predstavlja se 11 srpskih kompanija, od kojih su neke već tokom trajanja sajma sklopile nove poslove u vrednosti od osam miliona evra.

1618318140699.jpg

 

Nacionalni štand Srbije na ovom sajmu posetio je šef srpske diplomatije Nikola Selaković sa predstavnicima izlagača razgovarao o poslovanju na ruskom tržištu. Kako je istakao Selaković prilikom posete, ove kompanije izvoze više od 50 miliona dolara na zahtevno rusko tržište što je za svako poštovanje, ali velike su mogućnosti da se taj izvoz poveća.

Šef diplomatije je rekao da je posle dugo vremena čuo i o planiranim investicijama srpskih kompanija iz oblasti prehrambene i prerađivačke industrije na rusko tržište - da će naše kompanije početi da otvaraju fabrike i postrojenja u Rusiji, što će podržati na svaki način.

Direktor Sektora marketinga i edukacije Privredne komore Srbije (PKS) Marko Obradović objašnjava da je Prodekspo sajam na kome srpske kompanije tradicionalno prave odlične ugovore i dobre poslove.

“Interesovanje je veliko. Ovo je četvrti dan sajma, imamo odlične razgovore, kompanije su veoma zadovoljne kontaktima koji su uspostavljeni”, rekao je Obradović.

Da je intersovanje ruskog tržišta za srpskim prehrambenim proizvodima veliko, potvrđuju i predstavnici kompanija koje, u organizaciji Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije, predstavljaju svoju ponudu na sajmu u Moskvi. Iz kompanije Karneks poručuju da su već uspostavili važne kontakte sa potencijalnim partnerima.

“Realizaciju tih poslova očekujemo u narednom periodu”, rekla je Olivera Papistijević, direktorka marketinga u toj kompaniji.

"Jedanaest firmi, 12 novih ugovora, i osam miliona evra izvoza novih proizvoda je dogovoreno", rekao je za direktor Predstavništva PKS u Moskvi Dejan Delić.

 

WhatsApp Image 2021-04-16 at 3.49.40 PM (1).jpeg WhatsApp Image 2021-04-16 at 3.49.40 PM (2).jpeg