Вести

Велике могућности за увећање извоза српске хране на руско тржиште

Apr 16, 2021

 

На сајму прехрамбене индустрије Продекспо у Москви у оквиру Националног павиљона представља се 11 српских компанија, од којих су неке већ током трајања сајма склопиле нове послове у вредности од осам милиона евра.

 

Национални штанд Србије на овом сајму посетио је шеф српске дипломатије Никола Селаковић са представницима излагача разговарао о пословању на руском тржишту. Како је истакао Селаковић приликом посете, ове компаније извозе више од 50 милиона долара на захтевно руско тржиште што је за свако поштовање, али велике су могућности да се тај извоз повећа.

Шеф дипломатије је рекао да је после дуго времена чуо и о планираним инвестицијама српских компанија из области прехрамбене и прерађивачке индустрије на руско тржиште - да ће наше компаније почети да отварају фабрике и постројења у Русији, што ће подржати на сваки начин.

Директор Сектора маркетинга и едукације Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Обрадовић објашњава да је Продекспо сајам на коме српске компаније традиционално праве одличне уговоре и добре послове.

Интересовање је велико. Ово је четврти дан сајма, имамо одличне разговоре, компаније су веома задовољне контактима који су успостављени”, рекао је Обрадовић.

Да је интерсовање руског тржишта за српским прехрамбеним производима велико, потврђују и представници компанија које, у организацији Развојне агенције Србије и Привредне коморе Србије, представљају своју понуду на сајму у Москви. Из компаније Карнекс поручују да су већ успоставили важне контакте са потенцијалним партнерима.

“Реализацију тих послова очекујемо у наредном периоду”, рекла је Оливера Папистијевић, директорка маркетинга у тој компанији.

"Једанаест фирми, 12 нових уговора, и осам милиона евра извоза нових производа је договорено", рекао је за директор Представништва ПКС у Москви Дејан Делић.