VESTI

Ruski Fond za direktna ulaganja i Razvojna agencija Srbije potpisali sporazum o saradnji

Jan 18, 2019

BEOGRAD - 17. januar, 2019. godine - Kiril Dmitriev, generalni direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF), i direktor Razvojne agencije Srbije, Radoš Gazdić, potpisali su sporazum o saradnji u pronalaženju novih investicionih projekata. Potpisani sporazum omogućava jačanje i unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje kroz investicione projekte.

Ruski Fond za direktna ulaganja (RDIF), suvereni fond Rusije i Razvojna agencija Srbije, postigli su sporazum o saradnji. Potpisnici sporazuma će zajednički raditi na identifikaciji atraktivnih investicionih projekata za jačanje bilateralnih ekonomskih veza i povećanje tokova investicija između Rusije i Srbije. Sporazum je zvanično potpisan u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, a u ime Ruskog Fonda za direktna ulaganja i Razvojne agencije Srbije, potpisali su generalni direktor RDIF Kirill Dmitriev i direktor RAS Radoš Gazdić.

Generalni direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF), Kiril Dmitriev istakao zapažanje da ruski biznisi imaju veliki interes za ulaganje u Srbiju.

„Verujemo da interakcija RDIF-a sa srpskim partnerima može da udvostruči nivo investicija između naših zemalja u narednih pet godina. Spremni smo da realizujemo potencijal jačanja investicione saradnje između Rusije i Srbije, uključujući i privlačenje međunarodnih partnera RDIF-a da učestvuju u zajedničkim projektima između ruskih i srpskih kompanija“, kazao je Dmitriev.

Ruski fond za direktne investicije (RDIF) je ruski suvereni fond bogatstva osnovan 2011. godine za sufinansiranje u kapitalu, prvenstveno u Rusiji, zajedno sa renomiranim međunarodnim finansijskim i strateškim investitorima. RDIF deluje kao katalizator za direktne investicije u rusku ekonomiju. Kompanija za upravljanje RDIF-om ima sedište u Moskvi. Trenutno, RDIF ima iskustvo uspešne zajedničke implementacije više od 70 projekata sa inostranim partnerima u ukupnom iznosu većem od 1.4 triliona rubalja i pokriva 95% regiona Ruske Federacije. RDIF portfolio kompanije zapošljavaju više od 700 hiljada ljudi i ostvaruju prihode koji iznose više od 5% ruskog BDP-a. RDIF je uspostavio zajednička strateška partnerstva sa vodećim međunarodnim suinvestitorima iz više od 15 zemalja koje ukupno imaju više od 40 milijardi dolara.  Za više informacija na www.rdif.ru.

Tokom radne posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji potpisano je više od 20 sporazuma i memoranduma o saradnji u raznim oblastima. Delegacije Srbije i Rusije, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, su razmenile dokumenta što možete pogledati ovde.