VESTI

RIVIAN tehnološki centar u Beogradu

Dec 08, 2022

Američki proizvođač električnih automobila, kompanija Rivian, otvorio tehnološki centar u Beogradu u kojem će do kraja godine zaposliti 200 inženjera

Otvaranju tehnološkog centra američkog proizvođača električnih vozila "Rivian" prisustvovali su ministarka nauke Jelena Begović, potporedsednica kompanije za akviziciju talenata Sindi Nikola, viši potpredsednik za razvoj softvera Vasim Bensaid, kao i ambasador SAD Kristofer Hil.

Predstavnici kompanije su saopštili da je do danas pristiglo nekoliko stotina prijava za posao u centru u Beogradu, od čega je najviše interesovanja bilo za radna mesta u okviru mapiranja, infotejment, ADAS (napredni sistem za pomoć vozaču) i IT usluga.

Naveli su da su prvi zaposleni počeli sa radom prethodnih dana, kao i da će Rivijan u narednim nedeljama i mesecima širiti svoj tim u Beogradu. Rivijan će, kako je ranije najavljeno, pre kraja ove godine otvoriti 200 radnih mesta za inženjere, a onda 1.000 radnih mesta.

“Skup tehnologija je ono što određuje kako vozila idu. Potrebni su nam najbolji inžinjeri, namenski smo birali Beograd i srećan sam što možemo poželeti dobrodošlicu novim kolegama”, izjavio je  Vasim Bensaid.

Predsednik Vučić se obratio javnosti i istakao da je dolazak Rivian komapanije pozicionirao Srbiju na “inovativno-tehnološku mapu” s obzirom da je došla jedna od najinovativnijih kompanija u svetu za e-vozila.

"Na ovome smo radili najmanje godinu i po dana. Ovaj dolazak je za nas veoma značajan. Rivian je najinovativnija komapanija u celom svetu kada su u pitanju elektična vozila. Najbolje iz sveta smo doveli u Srbiju - Srbija je to jedina uspela. Pored SAD i Kanade, otvorili su centar samo u Srbiji. Niko drugi u Evropi ne može time da se pohvali", rekao je Vučić.

  

  

  

Kompanija Rivian je osnovana 2009. i bavi se dizajniranjem i proizvodnjom električnih vozila. Prvi modeli vozila su R1T, "pick-up truck" sa dva reda sedišta za pet putnika, proglašen je najboljim vozilom u svojoj kategoriji, kao i R1S, SUV sa tri reda sedišta za sedam putnika.

Pomenuta vozila su kombinacija odličnih performansi, upotrebne vrednosti i efikasnosti. R1T i R1S su opremljeni naprednim tehnološkim sistemima, uključujući elektroniku vozila, akumulator, električni pogon, šasiju, Driver+ napredni sistem pomoći vozača (ADAS) i digitalno upravljanje.

Misija Riviana je da svet zadrži avanturističkim svojim proizvodima i uslugama i pomogne planeti prelaženjem na energiju i transport bez ugljenika. Rivian dizajnira, razvija i proizvodi električna vozila i dodatnu opremu i prodaje ih direktno kupcima na potrošačkom i komercijalnom tržištu.