VESTI

RAS I JICA POTPISALE MOU - V PROJEKAT BESPLATNE STANDARDIZOVANE USLUGE MENTORINGA ZA MMSPP U ZEMLJAMA REGIONA

Jun 15, 2022

 

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju Razvojna agencija Srbije (RAS) i Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) danas su ozvaničile nastavak saradnje i  realizaciju aktivnosti u okviru projekta „Osnaživanje i dalje uspostavljanje usluge mentoringa za mala i srednja preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija) 2022-2025“.

 

 

Peti u nizu projekat RAS i JICA  u pripremnoj fazi započet je u januaru ove godine, a potpisivanjem memoranduma o saradnji između ove dve institucije i formalno je ozvaničena  kvalitetna i dugodišnja saradnja usmerena ka jačanju konkurentnosti sektora mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika i srpske privrede.

Jedna od ključnih aktivnosti i ciljeva projekta je regionalno brendiranje standardizovane usluge mentoringa kroz kreiranje zajedničke online platforme za razmenu znanja i najboljih praksi među mentorima i uključivanje MSP zajednice u dizajniranje i nadogradnju usluge mentorstva kroz organizaciju različitih događaja, kao što su nagrada mentora, mentorski forumi i drugi.

Aktivnosti u okviru projekta biće usmerene i na unapređenje postojećeg sistema standardizovanog mentoringa u Srbiji i uspostavljanje strukture implementacije međuregionalnog sistema mentoringa, razvoj sistema Master trenera, sprovođenje obuka za nove mentore i Master trenere, razvoj i uspostavljanje KAIZEN-a alata, kao sastavnog dela mentoring usluge, sertifikaciju mentora...

Besplatnu uslugu mentoringa do kraja 2021. godine u Srbiji je koristilo više od 3.000 preduzeća. Pozitivna iskustva i uspešno sprovođenje usluge mentoringa u Srbiji dovelo je do realizacije aktivnosti i širenja modela mentoringa na regionalnom nivou, u drugim zemljama Zapadanog Balkana, što je jedan od najvažnijih postignuća projekta u prethodnim godinama.

Kroz projekat su, uz proširenje na zemlje regiona, kreirani održivi sistem mentoring usluge za mala i srednja preduzeća, poboljšane performanse privrednih subjekata i povezani predstavnici MMSPP sa mentorima - pružaocima specijalizovanih usluga.

Realizaciju projekta i saradnju sa JICA od samog početka podržava Ministarstvo privrede Republike Srbije.