Вести

РАС И JICA ПОТПИСАЛЕ МОУ - V ПРОЈЕКАТ БЕСПЛАТНЕ СТАНДАРДИЗОВАНЕ УСЛУГЕ МЕНТОРИНГА ЗА ММСПП У ЗЕМЉАМА РЕГИОНА

Jun 15, 2022

 

Потписивањем Меморандума о разумевању Развојна агенција Србије (РАС) и Јапанска агенција за међународну сарадњу (JICA) данас су озваничиле наставак сарадње и  реализацију активности у оквиру пројекта „Оснаживање и даље успостављање услуге менторинга за мала и средња предузећа у земљама Западног Балкана (Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Северна Македонија) 2022-2025“.

 

Пети у низу пројекат РАС и JICA  у припремној фази започет је у јануару ове године, а потписивањем меморандума о сарадњи између ове две институције и формално је озваничена  квалитетна и дугодишња сарадња усмерена ка јачању конкурентности сектора микро, малих и средњих предузећа и предузетника и српске привреде.

Једна од кључних активности и циљева пројекта је регионално брендирање стандардизоване услуге менторинга кроз креирање заједничке онлине платформе за размену знања и најбољих пракси међу менторима и укључивање МСП заједнице у дизајнирање и надоградњу услуге менторства кроз организацију различитих догађаја, као што су награда ментора, менторски форуми и други.

Активности у оквиру пројекта биће усмерене и на унапређење постојећег система стандардизованог менторинга у Србији и успостављање структуре имплементације међурегионалног система менторинга, развој система Мастер тренера, спровођење обука за нове менторе и Мастер тренере, развој и успостављање КАИЗЕН-а алата, као саставног дела менторинг услуге, сертификацију ментора...

Бесплатну услугу менторинга до краја 2021. године у Србији је користило више од 3.000 предузећа. Позитивна искуства и успешно спровођење услуге менторинга у Србији довело је до реализације активности и ширења модела менторинга на регионалном нивоу, у другим земљама Западаног Балкана, што је један од најважнијих постигнућа пројекта у претходним годинама.

Кроз пројекат су, уз проширење на земље региона, креирани одрживи систем менторинг услуге за мала и средња предузећа, побољшане перформансе привредних субјеката и повезани представници ММСПП са менторима - пружаоцима специјализованих услуга.

Реализацију пројекта и сарадњу са JICA од самог почетка подржава Министарство привреде Републике Србије.