VESTI

Proizvođači iz Srbije po prvi put na sajmu „The Saudi food show”

Jun 20, 2023

Na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije „The Saudi food show 2023” domaće kompanije imaju priliku da po prvi put predstave svoje proizvodne programe

 

 

Privrednici iz Srbije nastupaju na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije „The Saudi food show”, koji se od 20. do 22. juna održava u Rijadu, Kraljevina Saudijska Arabija, a njihov nastup na nacionalnom štandu Srbije organizuju Razvojna agencija Srbije (RAS) i Privredna komora Srbije (PKS).

Tržište Saudijske Arabije predstavlja jedno od najprivlačnijih tržišta na Bliskom istoku i šansu za srpske kompanije da obezbede izvoz poljoprivrednih proizvoda. Mogućnosti za intenzivniju ekonomsku saradnju su velike, naročito u sektorima kao što su poljoprivreda, energetika, IKT, turizam, investicije.

U naredna tri dana, na najznačajnijem regionalnom međunarodnom sajamu prehrambene industrije predstaviće se izlagači, predstavnici prehrambenih sektora jestivih ulja, žitarica, mleka i mlečnih proizvoda, proizvođači čajeva i kafe, svežeg i smrznutog voća i povrća, mesa, ribe, gotovih jela, začina i soseva, pića, prirodne i mineralne vode i sokova.

U okviru nacionalnog štanda Srbije, svoju ponudu predstaviće 15 kompanija: Master Food, Damar Confit, ITN Group, Agranela, Celanova Agro, Sirogojno, Yumis Company, Drenovac, LAKI, COLD PRESSOK, Budimka, Master Fruits, Select Fruit, Stanić Company i Dairy factory Ub.

Proizvodni programi kompanija obuhvataju smrznuto voće i povrće, sveže voće, organske džemove, bez i sa niskim sadržajem šećera, sokove, liofilizovano voće, suvo i čokoladirano voće i mlečne proizvode.

The Saudi food show 2023“ је vodeće mesto na kome se proizvođači susreću sa predstavnicima najvećih maloprodajnih lanaca, uvoznicima i distributerima, kao i novim trendovima u prehrambenoj industriji. Sajam se prostire na 14.000 m²,  planirano je učešće više od 500 izlagača, dok je procena da će sajam posetiti  oko 14.000 stručnih posetilaca.

Sajam „Saudi Food Fair“ otvorio je Nj.E. Bandara bin Ibrahim Khorajef, ministar industrije i mineralnih resurasa, koji je ujedno i posetio srpski štand.

Ambasador Republike Srbije u Saudijskoj Arabiji, Nj.E. Muhamed Jusufspahić posetio je štand Srbije, upoznao se izlagačima i izrazio zadovoljstvo brojem prisutnih srpkskih kompanija sajmu.

Pored Nacionalnog paviljona Srbije, na sajmu će se organizovano predstaviti i Indija, Egipat, Jordan, Italija, Rusija, Holandija, Turska, Indonezija, Tajland, Portugalija, Velika Britanija, SAD, NR Kina, Grčka, UAE, Australija, Bahrein, kao i Egipat.

 

Digitalni katalog kompanija izlagača dostupan je OVDE.