VESTI

EV DAYS 2023: RAS na panelu posvećenom održivoj mobilnosti

Sep 16, 2023

Drugog dana sajma i konferencije EV Days u Novom Sadu održan je i panel „TržIšno konkurentna vozila i infrastrukturna rešenja“, na kojem je jedan od učesnika bio i direktor Razvojne agencije Srbije, Radoš Gazdić

 

Treći po redu Sajam električnih automobila „Electric vehicles days – EV Days“, u organizaciji kompanije Ninamedia i Fakulteta tehničkih nauka, održan je 14. i 15. septembra na Novosadskom sajmu.

Sajam i konferenciju „EV Days“ su otvorili ministarka energetike Dubravka Đedović-Handanović, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji.

Dvodnevna manifestacija osmišljena kao interaktivni događaj okupila je vodeće kompanije iz oblasti automobilske industrije, proizvođače komponenti, delova i softvera za automobilsku industriju, punjača i prateće infrastrukture za električna i hibridna vozila.

Konferencijski deo događaja je obuhvatio šest panela, na kojima su obrađene najaktuelnije teme kao što su:  energetska tranzicija, zatim cene, dostupnosti i količine energenata na globalnom, regionalnom i nacionalnom tržištu, ekosistem električnih i hibridnih vozila, mobilnost, potrebna infrastruktura, kao i  softverska rešenja i postprodaja.

Drugog dana „EV Days“, na panelu pod nazivom „TržIšno konkurentna vozila i infrastrukturna rešenja” učestvovao je i direktor RAS, Radoš Gazdić. Na istom panelu su govorili i Dragan Stanković ABB, Petar Gavranović predsednik Nadzornog odbora Globos osiguranje i potpredsednik OMR Group , Hola Apolonija inženjerka iz javnog prevoznika GSP „Novi Sad“, Zoran Drobnjak direktor JP Putevi Srbije, Petar Šimšić direktor Origin Charging Technologies, Jelena Benić Orion Telekom eMobility, dok je moderator panela bio prof. dr Boris Dumnić profesor Fakulteta tehničkih nauka, Novi Sad.

Panelisti su se složili da je tehnologija tu, prisutna u Srbiji. E-mobilnost donosi privredni sektor, jer kompanije pre svega imaju ekonomsku osnovu da koriste električna vozila. Podaci nedvosmisleno pokazuju kolika je upotreba električnih vozila ekonomski isplativija, a uz to i ekološki prihvatljiva. Prelomni trenutak za „običnog vozača“ biće početak proizvodnje Fiat Pande na električni pogon u Kragujevcu, i tad možemo očekivati popularizaciju i omasovljenje e-mobilnosti u Srbiji.

Na izlagačkom delu manifestacije posetioci su imali priliku da testiraju različite modele vozila i punjača više od 20 različitih električnih, hibridnih i plug-in vozila najboljih kompanija u automobilskoj industriji kao što su „BMW“, „Mercedes“, „ Hyundai“, „Volvo“, „Honda“, „ Volkswagen Group“, „Ford“, „Tesla“, „Fiat“ i drugi.

  

Foto: Ninamedia, ev-days.rs