Вести

EV DAYS 2023: РАС на панелу посвећеном одрживој мобилности

Sep 16, 2023

Другог дана сајма и конференције EV Days у Новом Саду одржан је и панел „Тржишно конкурентна возила и инфраструктурна решења“, на којем је један од учесника био и директор Развојне агенције Србије, Радош Газдић

 

 

Трећи по реду Сајам електричних аутомобила „Electric vehicles days – EV Days“, у организацији компаније Ninamedia и Факултета техничких наука, одржан је 14. и 15. септембра на Новосадском сајму.

Сајам и конференцију „EV Days“ су отворили министарка енергетике Дубравка Ђедовић-Хандановић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и Кристофер Хил, амбасадор САД у Србији.

Дводневна манифестација осмишљена као интерактивни догађај окупила је водеће компаније из области аутомобилске индустрије, произвођаче компоненти, делова и софтвера за аутомобилску индустрију, пуњача и пратеће инфраструктуре за електрична и хибридна возила.

Конференцијски део догађаја је обухватио шест панела, на којима су обрађене најактуелније теме као што су:  енергетска транзиција, затим цене, доступности и количине енергената на глобалном, регионалном и националном тржишту, екосистем електричних и хибридних возила, мобилност, потребна инфраструктура, као и  софтверска решења и постпродаја.

Другог дана „EV Days“, на панелу под називом „Тржишно конкурентна возила и инфраструктурна решења” учествовао је и директор РАС, Радош Газдић. На истом панелу су говорили и Драган Станковић ABB, Петар Гаврановић председник Надзорног одбора Globos osiguranje и потпредседник OMR Group , Хола Аполонија инжењерка из јавног превозника ГСП „Нови Сад“, Зоран Дробњак директор ЈП Путеви Србије, Петар Шимшић директор Origin Charging Technologies, Јелена Бенић Orion Telekom eMobility, док је модератор панела био проф. др Борис Думнић професор Факултета техничких наука, Нови Сад.

Панелисти су се сложили да је технологија ту, присутна у Србији. Е-мобилност доноси привредни сектор, јер компаније пре свега имају економску основу да користе електрична возила. Подаци недвосмислено показују колика је употреба електричних возила економски исплативија, а уз то и еколошки прихватљива. Преломни тренутак за „обичног возача“ биће почетак производње Fiat Pande на електрични погон у Крагујевцу, и тад можемо очекивати популаризацију и омасовљење е-мобилности у Србији.

На излагачком делу манифестације посетиоци су имали прилику да тестирају различите моделе возила и пуњача више од 20 различитих електричних, хибридних и plug-in возила најбољих компанија у аутомобилској индустрији као што су „BMW“, „Mercedes“, „ Hyundai“, „Volvo“, „Honda“, „Volkswagen Group“, „Ford“, „Tesla“, „Fiat“ и други.

  

Фото: Ninamedia, ev-days.rs