VESTI

CIIE 2023 – Srbija, počastni gost

Nov 05, 2023

Na kineskom međunarodnom uvoznomi sajmu  "China international Import Expo", koji će trajati do 10. novembra, učestvuju srpske kompanije čiji su nastup organizovale Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije

 

 

5. novembra  2023. godine - U Šangaju je danas zvanično otvoren 6. Kineski međunarodni sajam uvoza CIIE 2023, na kojem se obratila premijerka Ana Brnabić i poručila da je naša zemlja ponosna jer prvi put nastupa kao počastni gost.

U obraćanju Brnabić je dodala da srpski paviljon na sajmu uvoza u Šangaju samo potvrđuje da će ekonomska saradnja dve zemlje svoje pune potencijale tek ostvarivati u narednim godinama, dok prisustvo država iz celog sveta na kineskom međunarodnom sajmu pokazuje i domete inicijative „Pojas i put“.

 

"Hleb i reka" - Paviljon Srbije na Sajmu u Šangaju

Na Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju, svečano je otvoren i paviljon Srbije na kome je prvi put prikazan i novi logo „Beograd ekspo 2027.“

Paviljon je otvorila premijerka Ana Brnabić, koja je istakla da Vlada Srbije ima velike ambicije kada je reč o upoznavanju kineskog tržišta sa srpskim proizvodima.

Moto srpskog paviljona je "Hleb i reka", a ideja da se kroz srednjovekovne ornamente, igru svetla Srbija predstavi kao moderna država koja ne odustaje od tradicije.

  

  

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

 

Rekordan broj srpskih kompanija na Nacionalnom štandu

Nakon otvaranja paviljona predstavnici delegacije, koju pored premijerke čine ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i ministar turizma Husein Memić, obišli su domaće kompanije koje predstavljaju Srbiju u okviru Nacionalnog štanda.

U organizaciji Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije, šesti put zaredom, domaći privrednici nastupaju na sajmu u Šangaju. Svoje izvozne potencijale na Nacionalnom štandu predstavljaju čak 24 kompanije: Dogma Brewery, Aleksandrović winery, TisaCoop, Aevum Pet Care, ES Komerc, Vinarija Rubin, Dairy Ub, Damar Confit, Sanum Per Fructus, Medela, Čoka Winery, BT Winery, Đurđić Winery, Butchery and meat industry “Nedeljković”, Aronija Vita, Simex Original, Milšped Group, Budimka, Vino Župa, Fun&Fit Company, Fruškogorski Vinogradi, ITN Group, Aleksić Winery i Vinarija Trivanović.

Nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, kao i da pospeše postojeće i steknu nove poslovne kontakte.

Organizatori CIIE 2023 su Vlada NR Kine i Kineski međunarodni uvozno-izvozni biro, a sajam je dobra platforma na kojoj Srbija može da predstavi svoj ekonomski potencijal, a naše kompanije pozicioniraju na kineskom tržištu.

  

  

 

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Među najvećim atrakcijama ovogodišnjeg sajma, koji organizuju Vlada Kine i Kineski međunarodni uvozno-izvozni biro, istaknuta je vrhunska tehnologija, te  će biti prikazano više od 400 novih tehnologija, proizvoda i usluga.

Robna pazrmena Kine i Srbije je za poslednje četiri godine, od 2018. do 2022. godine porasla 2,7 puta, a izvoz u Kinu porastao čak 12,7 puta što potvrđuje otvorenosti kineskog tržišta prema partnerima iz Srbije.

Kina je u istom periodu izbila na prvo mestu među investitorima u Srbiji i tu poziciju je imala i u prvoj polovini 2023. godine.

Ana Brnabić sa predstavnicima kineskih kompanija

 

  

 

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, na početku posete Narodnoj Republici Kini sastala se sa predstavnicima kineskih kompanija Huawei, Shanghai Fengling Renewable, CCCC i CRBC.

Glavne teme sastanka su bili planovi za dodatno investiranje u zelenu energiju u Srbiji, sa akcentom na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, infrastrukturni projekti - postojeći i budući, kao i povećanje izvoza IKT usluga u Kinu.

Premijerka se uoči svečanosti ovaranja Sajma sastala i sa premijerom Kine, Li Ćiangom. Na sastanku je bilo reči osvim aspektima saradnje, kao i o tome šta može još da se uradi u budućnosti u oblasti novih tehnologija, inovacija, veštačke inteligencije, biotehnologije.

Poseta premijerke Kini, sa kojom Srbija ima čelično prijateljstvo, dolazi samo nekoliko nedelja posto je Srbija sa Kinom potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini, dok se njegovo stupanje na snagu očekuje sledeće godine.

 

Katalog kompanija izlagača dostupan je OVDE.