Вести

Винарије из Србије на сајму вина и алкохолних пића у Дизелдорфу

Mar 18, 2019

Београд - 18. март, 2019. године - Девет домаћих компанија и ове године, у организацији Развојне агенције Србије и Привредне коморе Србије, представљају своје производе на нaјвећем међународном сајму вина и алкохолних пића PROWEIN 2019. 

Развојна агенција Србије (РАС) и Привредна комора Србије (ПKС), организовале су наступ девет домаћих компанија на међународном сајму вина и алкохолних пића „PROWEIN“ 2019 који се одржава од  17. до 19. марта 2019.

У Павиљону 15, на националном штанду бр. Ј61 површине 42,5м² своје производе представљају: ЈИТ-ИНЖЕЊЕРИНГ АГРО из Ердевика, ВИНАРИЈА АЛЕKСАНДРОВИЋ из Тополе, ВИНАРИЈА ЛАСТАР из Рековца, ВИНАРИЈА ЗВОНKО БОГДАН из Суботице, ВИНО БУДИМИР из Александровца, ПП ЕРДЕВИK из Ердевика, ВИНАРИЈА АЛЕKСИЋ из Врања, ВИНАРИЈА ТЕМЕТ из Лозовика и ВИНАРИЈА ВИРТУС из Жабара.

Наступ на међународном сајму омогућава излагачима да представе своје производе и организују пласман на нова тржишта, као и да унапреде постојеће и остваре нове пословне контакте. Учешће српских винарија на једној од најугледнијих и најзначајнијих међународних изложби вина и алкохолних пића у Европи и свету, директно доприноси квалитетнијем позиционирању српских брендова и укупном извозу.

„PROWEIN“ (www.prowein.com) је једна од највећих и најзначајнијих специјализованих изложби вина и алкохолних пића у Европи, на којој се сусрећу дистрибутери и представници водећих малопродајних ланаца. Сајам годишње посети преко 60 хиљада посетилаца из 133 земаља, од чега су 94% стучни посетиоци, који имају прилику да се упознају са производним програмом више од 6.870 излагача из 64 земаља.

РАС и ПKС другу годину за редом организују наступ домаћих компанија. На прошлогодишњем  сајму, било је присутно 6.870 излагача из 64 земље, и преко 60.000 посетилаца. На сајму су излагале главне винородне земље попут Италије (1.700 излагача), Француске (1.550 излагача), Немачке (990 излагача) као и излагачи из САД, Јужне Африке, Аргентине, Чилеа, Аустралије и Новог Зеланда. Национални штанд Србије био је лциран у хали број 15 међу европским излагачима.

Савезна Република Немачка је један од водећих партнера Републике Србије у спољнотрговинској сарадњи и један од највећих инвеститора. Привредна сарадња се одвија се кроз робну размену, банкарско-финансијску сарадњу, улагање страних партнера, оплемењавање, компензационе послове, сарадњу у области саобраћаја, туризма, пренос високе технологије, промет у слободним зонама, едукацију српских стручњака, донације и слично.

Из Србије је у Немачку, у 2018. години извезено је робе у вредности од око 1.942,2 милиона евра (раст од 2,8%) чиме је Немачка, са учешћем од 11,9% у укупном извозу Србије, доспела на 2. место листе земаља у које Србија извози.

Увоз из Немачке износио је 2.942,2 милиона евра (раст од 19,9%), према чему је Немачка, са учешћем од 13,4% у укупном увозу, на 1. месту листе земаља из којих Србија увози. Највећи увозни производи Србије из Немачке у 2017. години су моторна возила, лекови, алуминијум и легуре алуминијума, жице од бакра, електрични мотори снаге до 37,5 W, моторна возила за превоз робе.

Брошуру можете погледати ОВДЕ

  
  
  
  
  
Наступ спрских компанија на међународном сајму вина и алкохолних пића Prowein 2019, Фото: Браца Надеждић