Вести

ЈАПАНСКИ ЈАЗАКИ ОТВОРИО ФАБРИКУ У ШАПЦУ

Sep 26, 2017

Јапанска компанија „Јазаки“ (Yazaki) данас је у Шапцу отворила фабрику за производњу кабловских сетова за камионе компаније „Дајмлер“ (Daimler), у присуству председника Србије Александра Вучића.

Отварању су, поред председника Србије, присуствовали и в.д. директора Развојне агенције Србије Радош Газдић, министар привреде Горан Кнежевић, председник "Јазаки" корпорације Шинђи Јазаки, председник "Јазаки Европа" Бо Инге Андерсон, амбасадор Јапана Ђуићи Такахара, представник компаније "Дајмлер Тракс Инго Етишер" и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

"Јазаки" је већ запослио више од 350 радника, а до краја 2019. године планира да запосли до 1.700 радника у нашој земљи. Инвестиција је вредна око 25 милиона евра, укупна површина фабрике је 29.488 метара квадратних, а фабрички круг се простире на око седам хектара у индустријској зони. У склопу фабрике се налази производни погон, канцеларије, магацин, кантина и здравствена амбуланта. 

Планирани годишњи извоз је око 120 милиона евра.

Вучић је на отварању изјавио да у време кризе није лако доћи до инвеститора, али да је Србија у томе успела. Он је навео да је посебна вредност у случају ове фабрике "спој Јапанаца и Немаца". Председник Србије је позвао јапанске инвеститоре да и у наредним годинама отварају фабрике у Србији, а тек онда да размишљају о некој другој земљи.

"Јазаки" је тренутно највећа фабрика у Шапцу и једна од највећих гринфилд инвестиција у Србији. Градња фабрике је почела прошле године и трајала је 258 дана, и од јуна је почео да ради и Тренинг центар за обуку запослених у Србији.

Реч је о глобалној компанији са седиштем у Јапану, која је основана 1929. године, послује на око 500 локација и има више од 200 фабрика. Првенствено ЈЕ ангажована у индустрији аутомобилских компоненти, а главна делатност је производња електронских компоненти за камионе ОЕМ за европско тржиште.

Највећи део производног програма односи се на електронске компоненте које се уграђују у аутомобиле и системе за пренос електричне енергије, "Јазаки" тренутно има производне погоне у 44 земаља света и 444 производних и других локација, са близу 280.000 запослених на глобалном нивоу.

„Yazaki Europe“ управља са 33.000 запослених у 21 земљи и са 18 производних погона и 5 R&D центара.