VESTI

ZF Friedrichshafen наставља улагања у Србији

Nov 22, 2022

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи друге фабрике компаније ZF Friedrichshafen у Панчеву, у коју ће бити уложено 238 милиона евра, а запошљаваће 589 радника

 

Фото: ТАНЈУГ / Владимир Шпорчић

Обиласку радова присуствовали су и члан Управног одбора ZF одговоран за Дивизију Технологија електричних погонских система Стефан фон Шукман, генерални директор ZF Srbija Милан Грујић, амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад, покрајински премијер Игор Мировић, представници града Панчева, као и директор Развојне агенције Србије Радош Газдић.

Ово је велики дан за нас, да имамо гиганта немачке индустрије, најмодерније могуће компаније. Фабрика у Панчеву ће бити најдигиталнија и најзеленија фабрка у целом ZF систему. Променили сте будућност Панчева и Баната”, изјавио је председник Вучић.

Председник је указао на значај дуалног образовања, које је сасвим сигурно допринело одлуци ZF да баш у Панчеву изгради фабрику будућности, “ZF требају млади, школовани људи, са добрим примањима, они рачунају на будућност, они остају овде”.

У наставку обраћања, додао је и да креће изградња ауто-пута ка Зрењанину и брзе саобраћајнице ка Вршцу, што ће и самом ZF донети велике предности.

Члан Управног одбора ZF одговоран за Дивизију Технологија електричних погонских система Стефан фон Шукман изјавио је да нови производни погон у Панчеву представља значајну прекретницу у равоју ZF Srbija и да ће бити први производни погон без емисија у ZF Дивизији. 

Он је захвалио држави на подршци, јер су добили „изузетне услове за инвестирање“ у Србији.

Директор ZF Srbija, Милан Грујић истакао је да се добрим идејама, промишљеном стратегијом и заједничким радом постижу прави резултати.

Наши планови су амбициозни. Оно што радимо гради читаву заједницу. ZF Srbija је најмодернији тренд, настављамо да будемо лидери. Овај пројекат резултат је успешне кооперације Србије и Немачке. Заједно стварамо будућност ауто-индустрије”, изјавио је Грујић.

У новој фабрици производиће се системи за хибридна и електрична возила.

Отварање фабрике очекује се на пролеће 2023. године. 

 

 

 

 

Фото: ТАНЈУГ / Владимир Шпорчић

Глобално ZF је технолошка компанија која послује на глобалном нивоу и производи системе за путничка и комерцијална возила, као и индустријску технологију. 

ZF омогућава возилима да гледају, размишљају и поступају, а решења те компаније су у доменима управљања кретањем возила, интегрисане безбедности, аутоматизоване вожња и електричне мобилности. Својим производима доприноси смањењу емисија штетних гасова и заштити средине. 

Глобално ZF има око 157.549 запослених на 188 производних локација у 31 земљи, а у 2021. години пријавила је продају од 38,3 милијарде евра.