VESTI

ZF Friedrichshafen nastavlja ulaganja u Srbiji

Nov 22, 2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji druge fabrike kompanije ZF Fridrihshafen u Pančevu, u koju će biti uloženo 238 miliona evra, a zapošljavaće 589 radnika

 

Foto: TANJUG / Vladimir Šporčić

Obilasku radova prisustvovali su i član Upravnog odbora ZF odgovoran za Diviziju Tehnologija električnih pogonskih sistema Stefan fon Šukman, generalni direktor ZF Srbija Milan Grujić, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, pokrajinski premijer Igor Mirović, predstavnici grada Pančeva, kao i direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić.

Ovo je veliki dan za nas, da imamo giganta nemačke industrije, najmodernije moguće kompanije. Fabrika u Pančevu će biti najdigitalnija i najzelenija fabrka u celom ZF sistemu. Promenili ste budućnost Pančeva i Banata”, izjavio je predsednik Vučić.

Predsednik je ukazao na značaj dualnog obrazovanja, koje je sasvim sigurno doprinelo odluci ZF da baš u Pančevu izgradi fabriku budućnosti, “ZF trebaju mladi, školovani ljudi, sa dobrim primanjima, oni računaju na budućnost, oni ostaju ovde”.

U nastavku obraćanja, dodao je i da kreće izgradnja auto-puta ka Zrenjaninu i brze saobraćajnice ka Vršcu, što će i samom ZF doneti velike prednosti.

Član Upravnog odbora ZF odgovoran za Diviziju Tehnologija električnih pogonskih sistema Stefan fon Šukman izjavio je da novi proizvodni pogon u Pančevu predstavlja značajnu prekretnicu u ravoju ZF Srbija i da će biti prvi proizvodni pogon bez emisija u ZF Diviziji. 

On je zahvalio državi na podršci, jer su dobili „izuzetne uslove za investiranje“ u Srbiji.

Direktor ZF Srbija, Milan Grujić istakao je da se dobrim idejama, promišljenom strategijom i zajedničkim radom postižu pravi rezultati.

Naši planovi su ambiciozni. Ono što radimo gradi čitavu zajednicu. ZF Srbija je najmoderniji trend, nastavljamo da budemo lideri. Ovaj projekat rezultat je uspešne kooperacije Srbije i Nemačke. Zajedno stvaramo budućnost auto-industrije”, izjavio je Grujić.

U novoj fabrici proizvodiće se sistemi za hibridna i električna vozila.

Otvaranje fabrike očekuje se na proleće 2023. godine.

 

 

 

 

Foto: TANJUG / Vladimir Šporčić

Globalno ZF je tehnološka kompanija koja posluje na globalnom nivou i proizvodi sisteme za putnička i komercijalna vozila, kao i industrijsku tehnologiju. 

ZF omogućava vozilima da gledaju, razmišljaju i postupaju, a rešenja te kompanije su u domenima upravljanja kretanjem vozila, integrisane bezbednosti, automatizovane vožnja i električne mobilnosti. Svojim proizvodima doprinosi smanjenju emisija štetnih gasova i zaštiti sredine. 

Globalno ZF ima oko 157.549 zaposlenih na 188 proizvodnih lokacija u 31 zemlji, a u 2021. godini prijavila je prodaju od 38,3 milijarde evra.