VESTI

За унапређење извоза предузетницима и до милион динара бесповратно

Nov 07, 2017

Развојна агенција Србије (РАС) позвала је данас све предузетнике из Србије који желе да унапреде свој извоз да се пријаве за програм подршке и конкуришу за максимално милион динара бесповратних средстава.

В.д. директора РАС Радош Газдић рекао је Тањугу да је реч о Програму промоције извоза, у делу који се односи на индивидуалне наступе на међународним сајмовима у иностранству, а који је отворен почетком марта ове године у оквиру кампање "Креирај живот".

- РАС је у оквиру ове кампање, која обухвата осам програма подршке малим и средњим предузећима, издвојио око милијарду динара подршке а у току је реализација и евалуација тих програма - рекао је Газдић.

Он је у оквиру Трећег форума о привредној сарадњи Републике Српске и Србије на Јахорини рекао Тањугу да је у програму промоције извоза до сада одобрено 38 захтева за наступ на међународним сајмовима, а чија је вредност око 23,6 милиона динара.

Тај део програма намењен је, како је објаснио Газдић, привредним друштвима и предузетницима који желе да представе своје производе на неком од међународних сајмова у иностранству и тиме повећају извоз.

За доделу бесповратних средстава, каже, могу да конкуришу микро, мала и средња предузећа и предузетници који воде пословне књиге по систему двојног књиговодства и којима је претежна делатност производња или прерада.

РАС, како каже, суфинансира до 50 одсто укупног износа трошкова пројектних активности без ПДВ-а, што максимално може бити до милион динара и то за закуп и изградњу изложбеног простора, израду промотивног материјала и организацију узвратних посета страних компанија, потенцијалних партнера.