VESTI

Unaprediti ekonomske veze Srbije i Meksika

Apr 03, 2017

Privredna saradnja Srbije i Meksika zaostaje za realnim mogućnostima, robna razmena je skromna, što je posledica i nedovoljnog poznavanja tržišta. Potencijal za jačanje poslovnih veza je veliki u različitim sektorima, važno je povezati poslovne zajednice i upoznati ih sa uslovima poslovanja i investiranja, istaknuto je u PKS na Seminaru o mogućnostima poslovanja dve zemlje.


Kako je istakao Miroslav Miletić, potpredsednik PKS, seminar je izuzetno značajan za privrednike obe zemlje, jer je poslovnim zajednicama najpotrebnija informacija o šansama za privrednu saradnju i mogućnostima sklapanja poslova. 
„Meksiko, kao tržište od preko 120 miliona stanovnika i ujedno najveća zemlja španskog govornog područja, predstavlja značajnog učesnika u međunarodnoj trgovini koji pruža brojne mogućnosti za razvoj bilateralne ekonomske saradnje. Nažalost, te prilike su nedovoljno iskorišćene kada je u pitanju privredna saradnja Meksika i Srbije“, ukazao je Miletić.
Podseća da je spoljnotrgovinska razmena u prošloj godini bila 38 miliona dolara, a srpski izvoz svega osam miliona dolara, zbog čega je važno jačati izvozne aktivnosti srpske privrede na ovo veliko tržište. 

„Veoma je značajna inicijativa Ambasade Meksika u Beogradu zajedno sa Promeksikom i Meksičkim poslovnim savetom za spoljnu trgovinu, investicije i tehnologiju u pravcu produbljivanja bilateralnih ekonomskih odnosa. Na tom putu uvek će moći da računaju na bezrezervnu podršku Privredne komore Srbije kao pouzdanog partnera, čiji je cilj, između ostalog, pružanje podrške domaćim privrednicima u procesu internacionalizacije ali isto tako i stranim kompanijama koje nameravaju da investiraju u Srbiji“, poručio je potpredsednik PKS.
Željko Sertić v.d. direktora Razvojne agencije Srbije i Oskar Havijer Kamaćo Ortega, ekonomski savetnik Vladine institucije za promociju spoljne trgovine i ulaganja (ProMexico) potpisali su Memorandum o razumevanju sa ciljem jačanja zajedničkih aktivnosti na unapređenju ekonomske i investicione saradnje dve zemlje. 


Sertić je istakao da će memorandum doprineti unapređenju privredne saradnje Srbije i Meksika, dodajući da će RAS uvek biti na raspolaganju svim meksičkim privrednicima koji su zainteresovani da investiraju u Srbiju.

„Robna ramena Srbije i Meksika je relativno mala, na tome ne smemo stati, moramo je unaprediti i kompanijama dati priliku da više sarađuju“, rekao je Sertić.

Ambasador Meksika Marko Antonio Garsija Blanko ocenio je da današnji seminar svakako može da posluži da se ocene mogućnosti za poslovnu saradnju i ulaganja, dodajući da Meksiko kao 15. najveća ekonomija u svetu želi da više poslovno sarađuje sa Srbijom. 

Meksiko želi da ulaže, rekao je ambasador i dodao da je prošle godine ta država u Evropu investirala oko 10 milijardi dolara.

Meksiko je, kako je naveo, deveta najposećenija zemlja po broju turista u svetu, i prošle godine je zabeležio 35 miliona posetilaca od kojih je oko šest miliona došlo brodom.

Dodao je da Meksiko ima potpisan veliki broj sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i da je javni dug te zemlje oko 46 odsto bruto društvenog proizvoda, da umaju nisku inflaciju.

Na današnjem skupu u PKS predstavile su se srpske kompanije Patent i Tigar Tajers, koje uspešno posluju sa Meksikom.

Na seminaru su prezentovane mogućnosti poslovanja Srbije i Meksika, a kao posebno atraktivni sektori istaknuti su agroindustrija, obnovljivi izvori energije, metalska, auto i kreativna industrija.  Održane su i prezentacije uspešnih primera poslovanja