VESTI

У Чачку почела са радом фабрика Vorwerk & Sohn

Jun 16, 2020

Немачка компанија Vorwerk&Sohn покренула је данас производњу у Чачку. Из фабрике у Чачку извозиће се ауто делови за Audi, Dajmler-Krajsler, Folksvagen, Bentli, Ford и BMW.

 

За две године у Чачку је изграђена фабрика компаније Vorwerk&Sohn од око 45.000 квадратних метара, која ће производити  делове за ауто-индустрију. Тренутно фабрика запошљава 175 људи, док ће до завршетка финалне фазе бити запослено око 1.000 радника.

Вредност инвестиције у Прељини код Чачка износи 60 милиона евра, а значајну подршку пружио је град Чачак, који је уложио више милиона евра у изградњу комуналне инфраструктуре.

Почетку рада Vorwerk фабрике присуствовали су преседник Републике Србије, Александар Вучић, Директор компаније Ненад Меденица, генерални директор компаније "Форверк и синови" Јирген Мелер и градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Директор компаније Ненад Меденица рекао је да је пре две године на месту данашње фабрике била ливада, а данас су најмодернији фабрички погони. Он се захвалио председнику Србије Александру Вучићу и градоначелнику Чачка Милуну Тодоровићу, што су омогућили брзу реализацију целог пројекта. Такође, захвалио се свим запосленима и колегама из целе групе „Vorwerk&Sohn“.

Председник Србије, Александар Вучић истакао је колико је важан овај дан за Чачак и целу Западну Србију, јер представља будућност, посебно за младе људе који раде и који ће радити ту.

„Србија се постарала да привуче Vorwerk. У нашем интересу било да привучемо ову велику породичну компанију и у нашем је интересу да Vorwerk ради овде и да сутра где год да видите познате аутомобиле, да цео свет зна да то праве људи из Чачка, из Србије“, казао је Вучић.

Он је додао да се очекује још већи прилив страних инвестиција у Србији, и да ће их још више бити из Немачке јер су они су сигуран партнер и они долазе овде на дужи рок, да остану деценијама и унапређују посао.

Јирген Мелер, генерални директор немачке компаније, нагласио је колико је поносан на све што су до сада овде урадили, на количину савремене технологије коју су имплементирали у Чачку у протеклих неколико месеци. Подвукао је то да је реч о да је основној инвестицији од 60 милиона евра, комплексу од 45.000 квадратних метара, од чега је око 40.000 производног погона и да ће у плану запошљавање преко 1.000 људи.

Добра је била одлука што смо се определили за Србију, а још боља што је то Чачак. Чачак има изузетну локацију, а захваљујући новом аутопуту за мање од сат времена стижемо овде са аеродрома. То је нешто што је изузетно допринело овом успеху“, закључио је Мелер.

Из фабрике у Чачку извозиће се ауто делови за Audi, Dajmler-Krajsler, Folksvagen, Bentli, Ford и BMW направљени од пластике, гуме и метала. Планиран извоз до краја ове године износи 10 милиона евра, а циљ је да се до 2025. године вишеструко повећа и достигне цифру од 150 милиона евра.