VESTI

Трећи Форум о привредној сарадњи Републике Српске и Србије на Јахорини 

Nov 03, 2017

ПАЛЕ, 3. новембра, 2017. године -  До краја ове године Развојна агенција Србије (РАС) реализоваће око 45 инвестиционих уговора укупне вредности око 350 милиона евра која ће донети око 20.000 нових радних места, изјавио је данас в.д. директора РАС Радош Газдић.

Газдић је на отварању Трећег Форума о привредној сарадњи Републике Српске и Србије на Јахорини рекао да је РАС у првих десет месеци ове године реализовао укупно 24 инвестициона уговора, укупне вредности улагања од 157 милиона евра, који ће донети 8.000 новозапослених.

"Током новембра и децембра очекујемо да се реализују додатни уговори укупне вредности од око 200 милиона евра који ће донети још око 10.000 нових радних места, што би био нови рекорд Србије у привлачењу инвестиција", објаснио је Газдић и додао да је РАС у 2016.  години реализовао 22 инвестициона уговора који су донели 236,8 милиона евра инвестиција и отворили више од 16.000 радних места у Србији. 

На Форуму у Хотелу “Термаг” на Јахорини окупило се више од 250 привредника из региона, али и из Турске, Кине, Шведске, Словеније... 

"Веома је важна сарадња између регионалних и општинских развојних агенција и повезивање привредника региона. Србија је у последње три године успела да комплетира најатрактивнији пакет намењен инвеститорима у региону Централне и Југоисточне Европе. О томе говори и признање које је Светска банка недавно уручила Србији, за најбољу земљу у Југоисточној Европи по критеријуму спроведених реформи", истакао је Газдић. 

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, истакао је да је Србија најбитнији спољнотрговнски партнер Српске. 

То је, како је рекао, омогућио Уговор о специјалним паралелним везама између РС и Србије, и навео да данас не постоји ни један сегмент у пословању између две земље на којем се не сарађује. 

"Данас Србија води политику сарадње и разумевања у најбољем интересу региона", истакао је Ђокић.

Српска је, према његовим речима, од 2011. до 2017. Године за развој малих и средњих предузећа уложила 680 милиона марака. 

Такође, навео је он, РС је у 2016. имала раст БДП-а 3,5 одсто, што је, како је оценио, након изласка из економске кризе показатељ спремности за нове инвестиције у РС. 

Маринко Ђукић, директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа РС, рекао је на Форуму да мала и средња предузећа требају подршку развоја те да је због тога фокус на пословним сусретима предузећа и кластера.

Организатори форума су РАС и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа РС уз подршку Владе Србије и Владе Р. Српске. 

Централни догађај Форума су међународни пословни сусрети који се организују под окриљем Европске мреже предузетништва.

Пратећи програм Форума је панел дискусија са развојним агенцијама, научним институцијама и организацијама са циљем проналажења потенцијалних партнера за реализацију пројеката од заједничког интереса.