VESTI

Svečano puštena u rad prva fabrika Lianbo Precision Technology u Evropi

Apr 25, 2024

Kompanija Jiangsu  Lianbo Precision Technology proizvodi metalne delove za sve vrste motora u autoindustriji, dok su najpoznatiji klijenti ove kompanije Volkswagen, Bosch, Brose, Audi, ZF i Nidec

 

Kineska kompanija, Lianbo Precision Technology, svečanom ceremonijom je otvorila svoju prvu fabriku van granica Kine. U radnoj zoni Kać, u Novom Sadu na 14.000 kvadratnih metara kineska kompanija uložiće preko 57,4 miliona evra, a do 2026. zaposliti 500 radnika.

Otvaranju fabrike prisustvovali su gradonačelnik Dženđanga Šuhai Šu i predstavnici kompanije Jiangu Lianbo, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, aktuelni potpredsednik Vlade i ministar odbrane u tehničkom mandatu Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, kao i predstavnici Razvojne agencije Srbije i partneri.

Generalni direktor kompanije Lianbo Ćingpong Šo, prilikom obraćanja prisutnima istakao je da je kompanija razmatrala više evropskih zemalja, ali i da je Srbija strateški odabrana lokacija.

„Imali smo priliku da izgradimo proizvodnu bazu u Evropi i posle više procena rešili smo da dođemo u prijateljsku Srbiju. Naša misija je da u budućnosti postanemo standard u globalnoj industriji brze proizvodnje delova za motore i vodeći svetski dobavljač usluga u automobilskoj industriji. Naša želja je da postanemo siguran i pouzdan globalni partner od najvećeg poverenja za naše brojne klijente.“, kazao je Šo.

Ambasador Republike Kine u Srbiji Li Ming, izrazio je zadovoljstvo zbog nove kineske investicije i istakao da saradnja dve zemlje iz godine u godinu sve  bolja, te da je od 2022. godine Kina najveći strani investitor u Srbiji.

Sa ambasadorom se složio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, koji je potvrdio da mnoge kineske kompanije posluju u Novom Sadu.

Miloš Vučević, aktuelni potpredsednik Vlade i ministar odbrane, naglasio je da Srbija nastavlja da neguje čelično prijateljstvo sa Republikom Kinom. Vučević je istakao da je današnja ceremonija posledica ozbiljnog rada i jasne strategije.

Kompanija JIANGSU LIANBO PRECISION TECHNOLOGY je osnovana 2011. godine. Svetski je lider u proizvodnji metalnih delova za motore u automobilskoj industriji. Proizvodi kompanije su namenjeni industriji električnih vozila, uključujući različite tipove statora i rotora za motore vozila visokog nivoa, a koji se koriste prvenstveno za EV pogonske motore, A/C sisteme, DSG motore, ABS motore, kao i motore servo upravljača, pumpi za ulje, sedišta itd.

U 2022. godini kompanija je ostvarila prihod od oko 100 miliona evra, a glavni kupci su renomirane kompanije kao što su Volkswagen, Audi, NIO, Xpeng, Bosch, Brose, Nidec, Valeo, Nexteer, Mahle, ZF, Delta, Schaeffler, Hasco, Vitesco, Borgwarner, FDM, Inovance.

 

  

  

  

  

FOTO TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ