VESTI

ŠVAJCARSKA KOMPANIJA “REGENT LIGHTING” OTVORILA POGON U SVILAJNCU

Sep 21, 2021

 

U Svilajncu otvorena fabrika švajrcarske kompanije “Regent Lighting” – više od 120 novih radnih mesta.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Kompanija “Regent Lighting” koja se bavi proizvodnjom industrijske rasvete otvorila je proizvodni pogon od oko 6.500 kvadratnih metara u Slobodnoj zoni Svilajnac. Pre toga ova švajcarska kompanija radila je od proleća 2020. godine u iznajmljenom prostoru, a u planu imaju izgradnju još jedne hale od, takođe, 6.000 kvadratnih metara.

Mimo predstavnika investitora, svečanom obeležavanju početka rada fabrike prisustvao je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, NJ.E. ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Izvršni direktor kompanije Jerg Štajmajer najavio je da će u prve četiri godine poslovanja u Svilajncu uložiti četiri miliona evra. "Regent" trenutno u Svilajncu zapošljava više od 80 radnika, a plan je da po završetku druge faze investiranja zaposli više od 250 radnika.

Takođe, kompanija je deo dualnog modela obrazovanja, što je predsednik istakao da će država nastaviti da podržava jer je to model koji daje rezultate.

 

Foto: Predsedništvo/Dimitrije Goll

 

Generalni direktor kompanije Regent Lighting Kris Šubah je rekao da je uveren da je izabrana prava lokacija za fabriku.

“Ono što smo videli impresioniralo me je. Ne samo ovaj objekat, već ljudi. Impresioniran sam radnom etikom, profesionalizmom, ambicijom da se radi na razvoju, a najviše timskim duhom zahvaljujući kome smo za kratko vreme uspeli da razvijemo i ovaj projekat”, rekao je Šubah.

On je naglasio da je ovo prva fabrika Regenta otvorena van Švajcarske od osnivanja kompanije 1908. godine.

“Uveren sam da je ova investicija šansa da upišemo jedno od najuspešnijih poglavlja u istoriji naše kompanije”, rekao je Šubah.

Nj.E. ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid rekao je da mu je drago što se Regent priključuje sve većem broju švajcarskih firmi koje posluju u Srbiji i zapošljavaju više od 12.000 radnika.

“Ukupno je 1,33 milijarde evra bilatelarnih investicija i Švajcarska je sada šesti strani investitor u Srbiji, a najveći investitor u ovoj godini”, naglasio je ambasador Šmid.

Slobodna zona Svilajnac ima sedam stranih investitora koji posluju u njenom režimu. U ovoj godini Regent je treća fabrika koja je tu otvorena, a 14. inače u gradu Svilajncu. Kompanija “Regent Lighting” je porodična firma osnovana 1908. godine sa više od 600 zaposlenih u pogonima u Švajcarskoj, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Indiji i sada u Srbiji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić