VESTI

STOTINU B2B SASTANAKA NAŠIH PRIVREDNIKA U DUBAIJU

Oct 21, 2021

 

Kompanije, institucije i startapovi iz Srbije, koji učestvuju na tematskoj nedelji "Svemir" Svetske izložbe u Dubaiju, na centralnom poslovnom događaju u Biznis habu Srbije imali su oko stotinu B2B sastanaka sa privrednicima i naučnicima Azije, Evrope, Amerike i Afrike i očekuju da će dogovori i uspostavljena saradnja ubrzo rezultirati konkretnim poslovima.

 

Foto: Expo 2020 Serbia

 

"Svi kontakti ostvareni tokom boravka na Svetskoj izložbi na tematskoj nedelji Svemir dobra su osnova za izgradnju dalje poslovne komunikacije, a sve je u rukama samih privrednika i njihove upornosti i spremnosti", ističe Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku industriju PKS.

Kompanije su imale veoma dinamičan program, učestvovale su na ''Space Business Forum-u'' gde su se upoznale sa razvojem svemirskih tehnologija, istraživanjima svemira i korišćenjem resursa.

Na Američkom paviljonu razgovarali su sa predstavnicima Boinga (Boeing), Džejkobsa (Jacobs), Lokhid Martinsa (Lockheed Martin) i Starlab Oazisa (Starlab Oasis) o mogućnostima saradnje i zajedničkih poslova, a održani su brojni bilateralni sastanci i sa predstavnicima UAE, Slovačke, Meksika, Litvanije, Sirije, Argentine i drugih država.

„Kompanijama su otvorena vrata Aerospejs haba u Slobodnoj zoni Dubaija gde već posluju svetski giganti poput Lufthanze (Lufthansa), Dženeralelektrka (Generaleletric), Erbasa (Airbus) i Amazona, a naše firme imaju povlastice prilikom registracije, zakupa prostora i poslovnog umrežavanja“, dodala je predstavnica PKS.

Nastup na Ekspo 2020 Dubai privrednici vide kao priliku za širenje na druga tržišta, od Hong Konga do Njujorka, ali i da se Srbija pozicionira u kosmičkoj industriji i poveže sa svemirskim agencijama u Evropi, Aziji, Americi.

„Na Ekspo 2020 Dubai upoznali smo nekoliko novih potencijalnih partnera kojima smo ponudili naše proizvode. Nakon Dubaija očekujemo početak pregovora za konkretne poslove. Treba biti strpljiv i uporan jer ovakvi poslovi traže vreme od predstavljanja do realizacije“, ističe Jelena Ekmedžić iz kompanije Konelek.

Svetska izložba u Dubaiju omogućila nam je kontakte sa predstavnicima kompanija iz avio industrije koje ne bismo mogli lako da ostvarimo samostalno. Zahvaljujući PKS i kancelariji u Dubaiju ostvareni su značajni kontakti, ovo je sjajna inicijativa i uvek ćemo se rado odazivati, dodaje Ekmedžić.

I kompanija Saga ima odlična iskustva kako na tematskoj nedelji Svemir tako i na sajmu ICT Gitex gde su se takođe predstavili.

"Iako najviše radimo na domaćem tržištu imamo i reference na Bliskom istoku, a Dubai nam je odlična prilika da na jednom mestu velikom broju potencijalnih korisnika ponudimo naše proizvode i usluge", rekao je Siniša Ljubojević iz kompanije Saga.

Veselin Banković, vlasnik kompanije SpecTec Middle East koja već dve decenije posluje u UAE i bavi se softverskim rešenjima za industriju brodskog transporta nafte i gasa kaže da su kompanije iz Srbije veoma konkurentne i mogu odlično da se pozicioniraju na tržištima Bliskog istoka u svim segmentima biznisa od IT do industrije hrane zahvaljujući kvalitetu proizvoda, ali i inventivnosti, inovativnosti i kreativnosti naših ljudi. Otvaranje Biznis haba Srbija, po njegovim rečima, velika je podrška našim privrednicima da se što bolje snađu na ovom tržištu, kvalitetno informišu o svim uslovima poslovanja, predstave i promovišu.

Privrednici su u prostoru Biznis haba predstavili i svoja dostignuća u oblasti avio i svemirskih tehnologija.

 

Foto: Expo 2020 Serbia