VESTI

Српски привредници у Тирани

Dec 06, 2023

Развојна агенција Србије и Привредна комора Србиј организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на Међународном привредном сајму "Tirana international fair 2023" који почиње данас у Тирани и траје до 9. децембра

 

 

Међународни сајам привреде у Тирани, традицијом дугом двадесет година, по броју излагача и посетилаца је најзначајнија сајамска манифестација у Албанији. Сајам у Тирани, по профилу општи, те се на њему традиционално представљају производи пољопривредне и прехрамбене индустрије, металске и грађевинске индустрије,  индустрије текстила и намештаја, аутомобилске индустрије, високих технологија, као и услуга туризма.

Ове године, у оквиру националног штанда Србије, представиће се 22 домаће компаније металског сектора, прехрамбене индустрије, индустрије текстила, хемијске и индустрије намештаја: IGM MLADOST, TEHNOGAMA, TEHNOMARKET, STO POSTO, RUMAPLAST, BHK Greenhouse, MEGA SOLUTIONS, DVM industrijski kontrolni sistem, SIMPO, ELEKTROINDUSTRIJA „ELID“, ADECO, METAL-FLEX, ZASTAVA KOVACNICA, RAM INTERNATIONAL, JOMAPEKS, HRANA PRODUKT, FORTUNE COOKIES SAYS,  PIP FOOD GROUP,  GEROVIT, NELT, MODITAL и SITOPLAST.

Тржиште Албаније све је интересантније за привреднике из Србије, који у све већем броју остварују сарадњу са албанским партнерима, а бележи се и знатан број домаћих привредних субјеката који планирају да оснују своја представништва, инвестирају или су већ наступили на овом тржишту, било куповином или оснивањем нових привредних друштава. У прилог овоме говори и чињеница да спољнотрговинска размена између Србије и Албаније већ дужи период има „двоцифрени“ тренд пораста, који је настављен чак и током кризе изазване пандемијом вирусом корона 2020. године. Најзначајнији сектори за сарадњу Србије и Албаније су  пољопривреда и прехрамбена индустрија, индустрија пластике, металска индустрија, текстилна индустрија и индустрија намештаја.

Бржој, једноставнијој и јефтинијој трговини између Србије и Албаније, доприноси и регионална иницијатива, „Отворени Балкан“, чије чланице су Србија, Албанија и Северна Македонија. Примена споразума који се односе на слободно кретање роба је  довело до значајног скраћења увозно-извозних процедура и убрзало проток роба граничних прелаза између Србије и Албаније.

 

Каталог компанија излагача доступан је ОВДЕ.