VESTI

Srpska vina - od Šangaja do Beograda

Nov 14, 2023

Na vodećem kineskom međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića „ProWine", predstavilo se 17 srpskih vinarija i destilerija

 

 

ProWine sajam u Šangaju je "ogranak" dobro poznatog Sajma ProWein u Diseldorfu. Od svoje premijere 2013. postao broj jedan sajam u Kini za vina i alkoholna pića, a poseti ga oko 20.000 posetilaca

Ovogodišnji sajam koji je trajao od 8. do 10. novembra, okupio je 668 izlagača iz 32 države. Srpsku "reprezentaciju" su predstavili: Stara Sokolova, Vinarija Vilimonović, Simex Original, Fruškogorski Vinogradi, Erdevik Winery, Gorda, Doja Winery, Podrum Palić, Zvonko Bogdan Winery, Čoka Winery, Vinarija Brindza, BB Klekovača, 100 Women Winery, BT Winery, Matijašević Vinogradi, Zarić Distillery, Šapat Wine Atelier i Aleksić Winery.

Nastup na Nacionalnom štandu organizovale su Razvojna agencija Srbije (RAS) i Privredna komora Srbije (PKS). Pored velikog interesovanja kupaca iz Kine, domaćim proizvođačima naruku ide i sporazum o slobodnoj trgovini dve države, kojim će u narednih pet godina biti ukinuta carina za vino, u narednih 10 za rakiju.

Nakon nastupa u Šangaju, naši vinari nastavljaju promociju i na domaćem terenu.

 

Wine Vision by Open Balkan

 

U četvrtak, 16. novembra, tačno u podne, otvaraju se vrata sajma „Wine Vision by Open Balkan“, najvećeg regionalnog vinskog okupljanja.

Sajam Wine Vision je "dragulj u kruni" inicijative Otvoreni Balkan koja povezuje Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, i vina i destilati ovih država biće u centru pažnje velikog događaja.

Pored zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan čija će vina biti u fokusu sajma, kao i drugih zemalja našeg regiona – Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Crne Gore – svoje predstavnike na Wine Vision by Open Balkan šalju i SAD, Italija, Izrael, Čile, Nemačka, Bugarska, Holandija, Francuska, Austrija, Velika Britanija, Grčka, Novi Zeland - dakle, zemlje tradicionalne evropske vinske kulture.

Prvi dan, 16. novembar, biće rezervisan isključivo za poslovne posetioce i profesionalce iz vinskog sveta, dok će svi ostali, tokom naredna tri dana, do 19. novembra, u halama Beogradskog sajma moći da vide sve sajamske sadržaje.

Učesnike i posetioce očekuju i brojni Masterclass događaji i radionice o vinu. Prateći program održaće se u petak i subotu 17. i 18. novembra, a među govornicima će biti nosioci titule Master of Wine, svetski poznati vinski stručnjaci, probrani domaći i regionalni vinari.

Važan deo ovogodišnjeg sajma je i B2Match elektronska platforma za povezivanje kompanija. Čak 470 biznisa registrovalo se na namensku platformu koja omogućava brzu i laku pretragu kompanija koje učestvuju na sajmu, i zakazivanje sastanaka sa njihovim predstavnicima.

Jedan od centralnih događaja sajma Wine Vision je i Open Balkan Wine Trophy, na kome će žiri od 30 veoma uglednih vinskih sudija oceniti oko 700 uzoraka iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije. Žiri će predvoditi Kerolajn Gilbi MW, stručnjakinja za vino koja gaji posebnu naklonost za vinarstvo našeg dela sveta. Trofeji će biti dodeljeni u devet kategorija, uz tri novouvedene nagrade za najbolja vina iz pojedinačnih zemalja – Srbije, Severne Makedonije i Albanije.