VESTI

Србија – светски лидер у привлачењу СДИ

Aug 03, 2017

Према  најновијем извештају fDIntelligence, огранка Financial Times у конкуренцији 94 земље света, Србија је заузела прво место по индексу перформанси гринфилд директних страних инвестиција.

Као најзначајнији разлози успеха Србије наведени су економске реформе, које су, између осталог, условиле скраћење времена потребног за регистрацију компаније и издавање грађевинске дозволе. Такође, Србија има и приступ јединственом тржишту ЕУ за своје индустријске производе захваљујући Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ и заузима 44. место на Доинг Бусинесс листи Светске банке.

Према наведеном извештају, Србија је у 2016. години привукла 12 пута више гринфилд директних страних улагања него што би се очекивало за економију те величине. Такође, истакнут је и раст броја најављених пројеката за 35% у 2016. години у односу на годину раније. 

Индекс перформанси мери атрактивност једне земље као инвестиционе дестинације, а посматрано у корелацији са величином бруто домаћег производа.

fDIntelligence се у изради индекса служио методологијом коју је развио UNCTAD за укупне директне стране инвестиције и примењује се само на гринфилд улагања, а не на интеграције и аквизиције, кредите унутар предузећа и друге форме прекограничних улагања.