VESTI

SRBIJA NA EKONOMSKOM FORUMU U RUSIJI

Jun 01, 2017

SANKT PETERBURG – 1. jun, 2017. godine – Vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić svečano je otvorio Nacionalni štand Republike Srbije na Svetskom ekonomskom forumu „SPIEF’17“  koji je počeo danas u Sankt Peterburgu i trajaće do 3. juna.

Dačić je istakao da je velika čast za Srbiju što učestvuje na „SPIEF’17“ i čestitao Razvojnoj agenciji Srbije (RAS) i Privrednoj komori Srbije (PKS) na organizaciji nastupa Srbije.
Na otvaranju Nacionalnog štanda ocenjeno je da Srbija ima šta da ponudi, da je povoljna investiciona destinacija, a da je „SPIEF’17“  odlična prilika da se ostvari bolja trgovinska razmena Srbije i Rusije. 

„Da je Srbija jedna od najpovoljnijih investicionih destinacija u jugoistočnoh Evropi, govore rezultati RAS, koji je u prošloj godini realizovao 22 investiciona ugovora, koji će u narednom periodu doneti oko 236 miliona evra investicija i otvoriti više od 16.000 radnih mesta, što je rekord u poslednjih deset godina. Takođe, Razvojna agencija Srbije je u toku ove godine zabeležila oko 50 pisma o namerama za investiranje u našoj zemlji“, istakla je izvršna direktorka RAS Tamara Jurenić.

Predsednik PKS Marko Čadež ocenio je da je forum u Rusiji veoma važan za Srbiju jer okuplja privrednike iz celog sveta, te je to šansa za uspostavljanje i proširenje privredne saradnje.
Na otvaranju su govorili i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, kao i direktor Naftne industrije Srbije Kiril Tjurdenjev. Otvaranju su prisustvovali i ministar privrede Srbije Goran Knežević, ministar za poljoprivredu Branislav Nedimović.

U okviru Nacionalnog štanda Srbije, učestvuje oko deset kompanija iz oblasti prehrambene, građevinske, avio industrije, energetike, saobraćaja, telekomunikacija, a neke od njih su: Telekom Srbija, Er Srbija, Srbijagas, Energoprojekt, Aerodrom Nikola Tesla.