VESTI

SPORAZUM O USKLAĐIVANJU RADA I RODITELJSTVA

Mar 30, 2017

 

BEOGRAD - 30. marta, 2017. godine - Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i Željko Sertić, v.d. direktora Razvojne agencije Srbije (RAS), potpisali su danas Sporazum o saradnji čiji je primarni cilj podizanje svesti poslodavaca o potrebi za usklađivanjem rada i roditeljstva.

Sporazum će omogućiti da RAS u svojim aktivnostima usmerenim ka preduzetnicima, ukaže na važnost potreba zaposlenih roditelja i budućih roditelja, kako bi na najbolji način i za poslodavca i za porodicu, uskladili svoje porodične i poslovne obaveze.
„Ovaj sporazum je značajan za unapređenje saradnje dve institucije u cilju efikasnijeg sprovođenja mera populacione politike u Srbiji. Zajedničkim, ali i kroz aktivnosti RAS, radićemo na podizanju svesti o značaju roditeljstva, kao i usklađivanju rada i roditeljstva“, izjavio je Željko Sertić, v.d. direktora RAS. 
Kabinet ministra već ima potpisan sporazum sa Privrednom komorom Srbije, koji podrazumeva da zajedničkim nastupom postojeće privredne subjekte informiše i upozna sa modelima usklađivanja rada i roditeljstva koje naši zakoni već omogućavaju i utiče da se dobra rešenja primenjuju.
U toku je istraživanje koje se sprovodi u saradnji sa PKS i Republičkim zavodom za statistiku, kojim je obuhvaćeno 550 privrednih subjekata sa više od 5000 zaposlenih u 169 opština u Srbiji, koje treba da pokaže postojeće stanje, ali i pravce u kojima se treba kretati u ispunjenju ovog cilja koji proističe iz Strategije za podsticanje rađanja.