VESTI

Sedam bilateralnih sporazuma između Srbije i Azerbejdžana

Nov 23, 2022

Nakon održanog sastanka dve delegacije u Palati ”Srbija” potpisan je i Memorandum o razumevanju između Razvojne agencije Srbije i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Azerbejdžana

Foto: TANJUG / Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas, ispred Palate “Srbija”, doček za predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, koji je doputovao u zvaničnu posetu Beogradu. Nakon svečanog dočeka, usledio je tet-a-tet sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, a potom su održani plenarni razgovori delegacija Srbije i Azerbejdžana.

Predsednici Srbije i Azerbejdžana potpisali su zajedničku izjavu kojom su potvrdili zajedničke interese za produbljivanje strateškog partnerstva između dve zemlje. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao o svim važnim pitanjima, među kojima je i saradnja u oblasti energetike, ističući da se današnjim sporazumima saradnja dve zemlje podiže na novi nivo.

"Razgovarali smo o svim važnim stvarima, pa tako i o saradnji u oblasti energetike, jer je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa", izjavio je Vučić.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri koji sarađuju u brojnim oblastima.

"Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, regionalnim pitanjima i pitanjima koja su na međunarodnoj agendi. Bilo je reči o energetici, a nastavićemo razgovore o prirodnom gasu, struji i zaista postoje nove mogućnosti i prilike za saradnju", izjavio je predsednik Azerbejdžana.

Memorandum o razumevanju između Razvojne agencije Srbije (RAS) i  Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Azerbejdžana (KOBİA), potpisali su direktor Radoš Gazdić i Nj.E. Kamil Hasijev, ambasador Republike Azerbejdžan u Beogradu.

Potpisani sporazum definiše unapređenje trgovinske i investicione saradnje između preduzeća, a posebno malih i srednjih (MSP). Obe agencije zalagaće se za jačanje i dalje produbljivanje ekonomske saradnje. 

  

Foto: TANJUG / Zoran Žestić