VESTI

Saradnja na unapređenju istraživačko-razvojne infrastrukture

Nov 17, 2017

BEOGRAD – 17. novembra, 2017. godine - Prvi sastanak Nacionalne ekspertske grupe (NEG) u okviru projekta Učvršćivanje izvrsne istraživačke infrastrukture u dunavskom regionu (RI2integrate), održan je danas u Razvojnoj agenciji Srbije.

 

Nacionalna ekspertska grupa (NEG) okupila je predstavnike akademske zajednice, naučnih i strukovnih organizacija i udruženja.

 

Nakon predstavljanja projekta, usledila je diskusija na temu aktuelnog stanja o istraživačko-razvojnoj infrastrukturi, saradnji sa MMSP i mogućnostima za dalje unapređenje. Prepoznata je potreba za zajedničkom saradnjom i definisani su dalji koraci rada NEG.

 

Projekat RI2integrate je deo Transnacionalnog programa Dunav, u čijoj realizaciji kao partner iz Srbije učestvuje Razvojna agencija Srbije.

 

Osnovni cilj projekta je istraživanje potencijala za ekonomski razvoj i unapređenje integracije funkcionisanja investicionih projekata Evropske unije za razvoj istraživačko-razvojne infrastrukture, a kroz realizaciju inovativnih instrumenata za učenje javnih politika o makroregionalnom učvršćivanju ove infrastrukture u Dunavskom regionu.

 

Učvršćivanje istraživačke infrastrukture se naslanja na tri osnovna stuba - razvoj poslovnog ekosistema za MMSP, javna nabavka inovativnih rešenja uz učešće vlade u cilju podsticanja inovacija i uključivanje šire zajednice putem diseminacije.

 

Korisnici usluga i tzv. ciljne grupe su visokoobrazovne i istraživačke institucije, mikro, mala i srednja preduzeća, studenti (srednja škola i univerzitet), organizacije za poslovnu podršku i nacionalne, regionalne i lokalne javne institucije.

 

U realizaciji projekta, koji traje do juna 2019. godine, učestvuje ukupno 17 partnera iz: Mađarske, Rumunije, Češke, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke I Srbije.