VESTI

RIVIAN технолошки центар у Београду

Dec 08, 2022

Амерички произвођач електричних аутомобила, компанија Rivian, отворио технолошки центар у Београду у којем ће до краја године запослити 200 инжењера

Отварању технолошког центра америчког произвођача електричних возила "Rivian" присуствовали су министарка науке Јелена Беговић, потпоредседница компаније за аквизицију талената Синди Никола, виши потпредседник за развој софтвера Васим Бенсаид, као и амбасадор САД Кристофер Хил.

Представници компаније су саопштили да је до данас пристигло неколико стотина пријава за посао у центру у Београду, од чега је највише интересовања било за радна места у оквиру мапирања, инфотејмент, АДАС (напредни систем за помоћ возачу) и ИТ услуга.

Навели су да су први запослени почели са радом претходних дана, као и да ће Rivian у наредним недељама и месецима ширити свој тим у Београду. Rivian ће, како је раније најављено, пре краја ове године отворити 200 радних места за инжењере, а онда 1.000 радних места.

“Скуп технологија је оно што одређује како возила иду. Потребни су нам најбољи инжињери, наменски смо бирали Београд и срећан сам што можемо пожелети добродошлицу новим колегама”, изјавио је  Васим Бенсаид.

Председник Вучић се обратио јавности и истакао да је долазак Rivian комапаније позиционирао Србију на “иновативно-технолошку мапу” с обзиром да је дошла једна од најиновативнијих компанија у свету за е-возила.

"На овоме смо радили најмање годину и по дана. Овај долазак је за нас веома значајан. Rivian је најиновативнија комапанија у целом свету када су у питању електична возила. Најбоље из света смо довели у Србију - Србија је то једина успела. Поред САД и Канаде, отворили су центар само у Србији. Нико други у Европи не може тиме да се похвали", рекао је Вучић.

  

  

  

Компанија Rivian је основана 2009. и бави се дизајнирањем и производњом електричних возила. Први модели возила су R1Т, "pick-up truck" са два реда седишта за пет путника, проглашен је најбољим возилом у својој категорији, као и R1S, SUV са три реда седишта за седам путника.

Поменута возила су комбинација одличних перформанси, употребне вредности и ефикасности. R1Т и R1S су опремљени напредним технолошким системима, укључујући електронику возила, акумулатор, електрични погон, шасију, Driver+ напредни систем помоћи возача (ADAS) и дигитално управљање.

Мисија Rivian је да свет задржи авантуристичким својим производима и услугама и помогне планети прелажењем на енергију и транспорт без угљеника. Rivian дизајнира, развија и производи електрична возила и додатну опрему и продаје их директно купцима на потрошачком и комерцијалном тржишту.