VESTI

Razvojna agencija Srbije i Kancelarija za evropske integracije potpisale sporazum o saradnji

Dec 27, 2016
Predstavnici Razvojne agencije Srbije (RAS) i Kancelarije za evropske integracije, potpisali su danas sporazum o saradnji u procesu evropskih integracija Srbije.
 
Sporazum su potpisali vršilac dužnosti direktora RAS Željko Sertić i vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković. Potpisivanju je prisustvovala i ministar zadužen za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.
 
Cilj sporazuma je unapređenje saradnje radi efikasnije koordinacije aktivnostu u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Sporazum takođe podrazumeva saradnju u procesu programiranja fondova međunarodne razvojne pomoći kao podrške na lokalnom i regionalnom razvoju, kao i konsultacije u procesima programiranja IPA sredstava i u radu Pregovaračke grupe za regionalnu politiku.
 
„Ovaj sporazum važan je kako za podizanje kapaciteta Razvojne agencije Srbije, tako i regionalnih razvojnih agencija i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Sporazum će doprineti unapređenju saradnje RAS i njenih partnera na regionalnom i lokalnom nivou sa Kancelarijom za evropske integracije. Ova saradnja takođe će doprineti ispunjenju prioritetnih ciljeva, definisanju prioritetnih projekata i boljoj apsorpciji fondova“, izjavio je v.d. direktora RAS Željko Sertić.
 
Ministar zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović, ocenila je da bi Sporazum trebalo razumeti kao doprinos ukupnim naporima države da se pripremi za predstojeće faze procesa pristupanja i osigura da se iskoriste sve mogućnosti koje nama kao državi kandidatu stoje na raspolaganju.
 
„Cilj nam je da se efikasnije koordinira proces evropskih integracija u oblasti privrednog razvoja i prevazilaženja regionalnih i lokalnih razlika. Sporazum podrazumeva saradnju u korišćenju sredstava iz pretpristupnih fondova EU na osnovu  indentifikovanja ključnih potreba, kao i potencijala  na lokalnom i regionalnom nivou – pre svega kroz razvoj preduzetništva, inovacija i infrastukture, informaciono-komunikacione tehnologije, odnosno ljudski kapital. Evropske integracije posmatramo kao jedan od ključnih motivatora unutrašnjeg razvoja, one su šansa u kojoj uspeh zavisi od naše pripremljenosti i na tome ćemo zajednički raditi“, istakla je ministar Joksimović.
 
 
Više informacija OVDE.