ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ВИНА И АЛКОХОЛНИХ ПИЋА „PROWEIN“ 2024, ДИЗЕЛДОРФ, СР НЕМАЧКА

Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије, на основу Уговора о заједничкој организацији наступа домаћих привредника на међународном сајму вина и алкохолних пића „PROWEIN“ 2024, Дизелдорф, Немачка, закљученог дана 18.10.2023. године између Развојне агенције Србије и Привредне коморе Србије и Правила о учествовању на сајму од 06.07.2023. године, заједнички објављују

 

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ

НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ВИНА И АЛКОХОЛНИХ ПИЋА

„PROWEIN“ 2024, ДИЗЕЛДОРФ, СР НЕМАЧКА

 

Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на предстојећем међународном сајму вина и алкохолних пића „PROWEIN“ 2024, који ће се одржати у Дизелдорфу, Немачка, у периоду од 10. до 12. марта 2024. године.

Наступ на међународном сајму омогућава излагачима да представе своје производе и пласирају их на нова тржишта, као и да поспеше постојеће и стекну нове пословне контакте. Учешће српских компанија на једној од најугледнијих међународних изложби вина и алкохолних пића у Европи, директно доприноси квалитетнијем позиционирању српских брендова и укупном извозу. На сајму „PROWEIN“ 2024, српскe компаније представиће своје производне програме на националном штанду Србије у хали 13.

„PROWEIN“ (www.prowein.com) је једна од највећих и најзначајнијих специјализованих изложби вина и алкохолних пића у Европи, на коjoj се сусрећу дистрибутери и представници водећих малопродајних ланаца. Претходно одржан сајам је посетило преко 49.000 посетилаца из 141 земље, а представило се близу 6.000 излагача из 62 земље. Више од 86 процената укупног броја компанија чине интернационални излагачи. Сајам ове године обележава 30 година постојања.

Трошкове закупа простора и изградње штанда сносе организатори, док излагачи сносе трошкове партиципације за учешће излагача у трошковима наступа на сајму у оквиру националног штанда у износу од 2.500,00 евра у динарској противвредности по средњем курсу Народне банке Србије на дан издавања профактуре.

Излагачи самостално организују и сносе трошкове пута, смештаја и транспорта експоната.

Право на учешће на овом сајму у оквиру националног штанда имају привредна друштва и предузетници регистровани у Републици Србији који се баве производњом вина и алкохолних пића.

Попуњена, потписана, оверена и скенирана пријава као и скенирано Уверење Пореске управе Министарства финансија о измирењу доспелих пореза примаће се до уторка, 12. децембра 2023. до 16 часова, а шаљу се електронском поштом на e-mail: nina.mirkovic@pks.rs

Оригинал уверење Пореске управе Министарства финансија о измирењу доспелих пореза и доприноса, заједно са попуњеном, потписаном и овереном пријавом неопходно је послати поштом на адресу: Привредна комора Србије, ул. Ресавска 13-15, 11000 Београд, са назнаком: Центар за организацију сајмова, манифестација и догађаја, за Јованку Ћалина - Пријава за сајам „PROWEIN“ 2024.

У случају пријављивања већег броја учесника предност у рангирању ће зависити од:

  • Да је произвођач вина у периоду од 2018. до 2023. године произвео најмање једно врхунско вино са контролисаним географским пореклом и квалитетом (К.Г.П.К вино) у складу са Законом о вину,
  • Да је произвођач вина у току 2020-2023. године произвео најмање једно вино са географским пореклом у складу са Законом о вину,
  • Уколико до сада нису наступали на сајмовима у организацији Коморе и Агенцијe,
  • Висине оствареног извоза у претходне две године,
  • Годишње производње боца у претходне две године и
  • Предност имају винарије/дестилерије награђене на међународним такмичењима (IWSCDecanter, Оpen Balkan Wine Trophy и Оpen Balkan Rakija Trophy).

Испуњеност услова и избор излагача утврђују организатори у складу са Правилима о учествовању на сајму.

За све неопходне информације, можете контактирати представника Привредне коморе Србије – Нину Мирковић на број 011/3625-145 и 066/875-1279 или представника Развојне агенције Србије - Инес Новосел на број 011/3398-774 и 069/3397-621.

 

Пратећа документација:

1. Текст Јавног позива

2. Пријава за учешће PROWEIN 2024

3. Правила о учествовању на сајмовима у 2024. години