ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА 25. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПРИВРЕДЕ У МОСТАРУ, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије, на основу Уговора о заједничкој организацији наступа домаћих привредника на Међународном сајму привреде у Мостару, Босна и Херцеговина, закљученог дана 18.10.2023. године између Развојне агенције Србије и Привредне коморе Србије и Правила о учествовању на сајму од 06.07.2023. године, заједнички објављују

 

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ

НА 25. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПРИВРЕДЕ У МОСТАРУ,

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

 

Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на предстојећем 25. Међународном сајму привреде који ће се одржати у Мостару, Босна и Херцеговина, у периоду од 16. до 20. априла 2024. године.

Тржиште Босне и Херцеговине водеће је извозно тржиште за домаћу привреду, уз обим размене који је у 2022. години достигла вредност од око 3,3 милијарди евра и суфицит српске привреде од више од 840 милиона евра. Последње расположиви подаци о спољнотрговинском пословању, током 11 месеци 2023. године, наглашавају да Босна и Херцеговина и даље остаје једно од најважнијих тржишта, уз константан раст домаћег суфицита, који ће се у 2023. години приближити вредности од 900 милиона евра. Осим географске близине и позитивних трендова у обиму раста робне размене на тржишту БиХ, могућности за пласман домаћих производа су и даље значајне.  

Мостарски сајам привреде (www.mostar-fair.com/bs/sajam_gospodarstva) је по броју излагача и посетилаца, најзначајнија и највећа сајамска изложба у Босни и Херцеговини. На простору од око 30.000 м2 претходне године окупио је 800 излагача, из 30 земаља региона и Европске уније, а сајам је посетило око 40.000 посетилаца. Ове године земља партнер биће Хрватска.

Будући да је овај сајам по профилу општи, на њему се традиционално представљају производи из металске и грађевинске индустрије, пољопривредне и прехрамбене индустрије, аутомобилске индустрије и других, као и сектор услуга, од банкарства до туризма. Током трајања сајма, одржаће се и подсајамска манифестација – Сајам туризма Мостар, која ће представити и промовисати туристичке потенцијале и повезати понуде туристичких агенција.

Наступ на Мостарском сајму добра је прилика да домаћи излагачи представе своје производе и пласирају их на тржиште Босне и Херцеговине али и трећа тржишта, као и да учврсте постојеће и стекну нове пословне контакте.

Наступ на националном штанду Србије за излагаче је без надокнаде док трошкове закупа простора, изградње штанда и пратећих промотивних активности сносе организатори.

Право учешћа на сајму привреде у Мостару, у оквиру националног штанда Србије, који ће ове године бити на површини од 270 м2, имају привредна друштва и предузетници регистровани у Републици Србији који се баве производњом и прерадом у сектору прехрамбене индустрије, индустрије намештаја, грађевинске индустрије, текстилне индустрије, металске и машинске индустрије.

Попуњена, потписана, оверена и скенирана пријава као и скенирано Уверење Пореске управе Министарства финансија о измирењу доспелих пореза примаће се до петка, 23. фебруара 2024. године, а шаљу се електронском поштом на адресе : bojana.lalovic@pks.rs  и tatjana.beuk@pks.rs.

Оригинал уверење Пореске управе Министарства финансија о измирењу доспелих пореза и доприноса, заједно са попуњеном, потписаном и овереном пријавом неопходно је послати поштом, на адресу: Привредна комора Србије, ул. Ресавска 13-15, 11000 Београд, са назнаком: Центар за организацију сајмова, манифестација и догађаја, за Јованку Ћалина -  Пријава за сајам Мостар 2024. 

Рок за достављање пријава је до петка, 23.2.2024. године, до 16 часова.

У случају пријављивања већег броја учесника предност у рангирању ће зависити од:

  • висине оствареног извоза у претходној години,
  • успешности наступа на претходним сајмовима у организацији Агенције или Коморе,
  • постојања новог дизајнерског решења, новог производа, производног процеса и сл,
  • времена подношења пријаве,
  • расположивих излагачких капацитета.

 

Испуњеност услова и избор излагача утврђују организатори у складу са Правилима о учествовању на сајму.

За све неопходне информације, можете контактирати представнике Привредне коморе Србије – Бојану Лаловић на број: 011/3300 919 и 066/ 875 1264; Татјану Беук на број: 011/3300-912 066/875-1161 или представника Развојне агенције Србије - Инес Новосел на број 011/3398-774 и 069/3397-621.

 

Пратећа документација:

1. Текст Јавног позива

2. Пријава за учешће - МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПРИВРЕДЕ, МОСТАР

3. Правила о учествовању на сајмовима у 2024. години