VESTI

RAS pokrenuo Program podrške dobavljačima „DM drogerie markt“ selektovanim u projektu „dm inkubator“

Nov 23, 2020

 

Razvojna agencija Srbije pokrenula je Program podrške kompanijama dobavljačima „DM drogerie markt“, kao nastavak inicijative realizovane tokom projekta „dm inkubator“, a sa ciljem da poboljša poslovne performanse izabranih dobaljača ove kompanije.

 

Kao nastavak  inicijative „dm INKUBATOR“, koji je realizovan u partnerstvu kompanije DM Drogerie-Markt sa Razvojnom agencijom Srbije, USAID Projektom za konkurentnu privredu, Nacionalnim udruženjem za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica i Fakultetom primenjenih umetnosti, RAS je kreirao Program kako bi unapredio performanse dobavljača u skladu sa zahtevima dm drogerie markt, odnosno podržao razvoj  kapaciteta srpskih kompanija u lancu snabdevanja DM.

Program podrške namenjen je daljem razvoju proizvoda i poslovanja, kao i učvršćivanju pozicije na tržištu korisnika, koji su selektovani od strane “dm inkubator“ projekta, a čiji se proizvodi nalaze na policama DM drogerie markt.

 

Programom predviđene aktivnosti za sufinansiranje:

  • Uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda poslovanja sa sertifikacijom
  • Troškovi usaglašavanja proizvoda sa zahtevima za ispunjavanje prava korišćenja određenog znaka ili zaštite intelektualne svojine
  • Unapređenje postojećih proizvoda i tehnoloških procesa
  • Novi dizajn pakovanja i ambalaže
  • Proširenje/dopuna postojećih kategorija ili linija proizvoda i razvoj novog proizvoda
  • Edukacija menadžmenta i zaposlenih kroz specijalizovane obuke
  • Nastup na specijalizovanim sajmovima po preporukama DM

 

Svi odobreni korisnici Programa će, pored finansijske podrške, dobiti i po 50 sati besplatne mentoring usluge. Mentoring je sveobuhvatan proces podrške privrednim subjektima koji se nalaze u presudnom trenutku za razvoj ili opstanak, a odvija se po metodologiji RAS, razvijenoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Uputstvo za sprovođenje Programa i svi prateći obrasci dostupni su na sajtu RAS.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti RAS elektronskim putem na adresu: ras-dminkubator@ras.gov.rs .