VESTI

RAS I PKS ORGANIZUJU NASTUP SRPSKIH PRIVREDNIKA NA MEĐUNARODNOM SAJMU GRAĐEVINE U MOSKVI

May 09, 2017

BEOGRAD – 5. aprila, 2017. godine – Na Međunarodnom sajmu građevine i opremanja u Moskvi „Mosbuild“, koji traje do 7. aprila ove godine, učestvuje i osam srpskih kompanija, u organizaciji Razvojne agencije Srbije (RAS) i Privredne komore Srbije (PKS).

U okviru nacionalnog štanda Srbije svoje proizvode i usluge izlažu firme: Tehnomarket (aluminijumski profili), Aling Konel (elektroinstalacioni materijal), Digi-tel (razdelnici napajanja i komunikacionih kablova), Unipromet (oprema za puteve), Perfom (perforirani limovi), Milinković Kompani (komunalne i infrastrukturne mreze), SIMI (fabrike betona), Entero (stolarija i nametaj od drveta).

Cilj nastupa na sajmu je bolja promocija srpskih brendova, ali i podrška domaćim proizvođačima za adekvatno predstavljanje i pronalazak kupaca.

Sajam „Mosbuild“ je najveći sajam građevine i opremanja u Rusiji i regionu i spada među vodeće sajmove iz ove industrije u svetu. U 2016. godini, svoje proizvode i usluge je predstavilo oko 1.200 kompanija, a sajam je posetilo oko 65.000 profesionalaca iz oblasti građevine i opremanja. 

„Mosbuild“ na jednom mestu spaja proizvođače, dobavljače,  distributere, maloprodajne lance, arhitekte i dizajnere iz Rusije i celog sveta. 

Od 2017. godine, sajam „Mosbuild“ postajo je deo „Worldbuild“ koncepta, a izlagačima se pruža mogućnost korišćenja besplatne onlajn platforme „WorldBuild365“ preko koje mogu svoje proizvode i usluge da predstave kupcima i distributerima iz celog sveta. 

Rusija je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, posebno zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini. Prema podacima RZZS u 2016. godini, Rusija se našla na petoj poziciji sa učešćem od 5,3% u ukupnom izvozu Srbije, vrednosti  718 miliona evra, što predstavlja rast od 9,9% u odnosu na 2015. godinu. Prehrambena industrija, posebno sveže i zamrznuto voće i povrće, meso i mesne prerađevine, mlečni proizvodi, spada u vodeće kada je u pitanju izvoz u Rusiju.

RAS i PKS su u 2016. organizovali nastup na pet međunarodnih sajmova za 62 domaće firme, a procenjeno je da će zahvaljujući kontaktima ostvarenim na sajmovima biti ostvareno oko 40 miliona evra izvoza za domaće izlagače. U 2017. godini, RAS će u saradnji sa PKS, organizovati nastup srpskih kompanija na osam međunarodnih sajmova u Rusiji, Nemačkoj, Holandiji, i to iz oblasti prehrambene, metalske, građevinske, poljoprivredne i tekstilne industrije.