VESTI

ПРОИЗВОЂАЧИ ОРГАНСКЕ ХРАНЕ ИЗ СРБИЈЕ НА САЈМУ BIOFACH 2022

Jul 27, 2022

 

Развојна агенција Србије (РАС) и Привредна комора Србије (ПКС), у сарадњи са Швајцарским програмом за промоцију извоза (SIPPO) и Националном асоцијацијом Serbia Organica, организовале су  наступ српских привредника, по четврти пут, у оквиру националног штанда Србије на специјализованом међународном сајму органске хране „BIOFACH“ 2022 (26 - 29 јул) у Нирнбергу у Немачкој.

 

“На овогодишњем сајму „BIOFACH“ 2022, у оквиру националног павиљона Србије, под препознатиљивим слоганом „WE SPEAK ORGANIC“, наши органски произвођачи представљају се  широким асортиманом производа од свежег, сушеног, лиофилизираног и замрзнутог воћа, поврћа, сушених печурака до производа од житарица, органских тестенина, џемова и воћних намаза од органског воћа“, каже Бојана Лаловић из Службе за организацију сајмова ПКС.

Свој производни програм представиле су компаније: ECOAGRI SERBIA, Бела Црква, DRENOVAC из Ариља, MENEX из Крушевца, МASTER FOOD из Ужица, ITN GROUP и компанија NISHA из Београда, ES KOMERC из Пријепоља, AGRO-BIS из Блаца и FRUTORGA из Прокупља. 

„BIOFACH“ представља највећи светски сајам у области органске производње. Окупља више од 3.000 излагача и обиђе га преко 50.000 посетилаца из више од 130 земаља. Сајам се одржава под покровитељством Међународне федерације покрета органске пољопривреде (IFOAM), чији је члан и Привредна комора Србије. Поред међународне изложбе органског сектора, то је место трговине и пословања, али и место на којем се креирају политике и трендови у сектору.

У Србији се органском производњом бави више од 7000 произвођача, а у последњих десет година извоз је порастао више од петнаест пута. Само у односу на 2020. годину, извоз у 2021. години је порастао за 53 одсто и износио је 57,4 милиона евра.