VESTI

Представници ЕЕН из Русије у радној посети у Србији

Mar 28, 2019

Развојна агенција Србије у сарадњи са Привредном комором Србије, у периоду од 27. до 29. марта, организује посету руских колега из Европске мреже предузетништва, а у циљу размене знања и искуства у организацији различитих активности које се у оквиру мреже спроводе, као и подизања конкурентности малих и средњих предузећа.

На првом састанку који је одржан 27.03.2019. у Привредној комори Србије (ПKС) представљене су активности које Kомора као координатор Kонзорцијума ЕЕН у Србији спроводи, резултати догађаја који су до сада организовани преко мреже, као и примери добре праксе који се нарочито односе на унапређење регионалне сарадње.

Бахит Kаскејев, начелник одељења за међународну сарадњу Руске уније иновационо-технолошких центара,  је дао више информација о институцијама које су чланице Kонзорцијума ЕЕН Русија, начину функционисања и покривања широке мреже регионалних партнера, као и резултатима које је Kонзорцијум остварио у периоду од 2014. до 2017. године.

Представници Развојне агенције Србије су представили инвестициону климу у Србији, услове и начин привлачења директних инвестиција, као и подршку и програме које РАС пружа малим и средњим предузећима и подршке извозно оријентисаним компанијама.

На крају састанка је закључено да постоји простор за проширење сарадње између Kонзорцијума ЕЕН Србија и ЕЕН Русија и заједничке организације догађаја за компаније из обе земље.

Руске колеге су посетиле и Фонд за иновациону делатност и том приликом је потписан меморандум о сарадњи између Фонда за подршку малих иновативних предузећа и Фонда за иновациону делатност. Меморандум је потписан у циљу промоције и подршке руских и српских организација које учествују у имплементацији иновационих пројеката.

Представници Kонзорцијума ЕЕН Русија су такође обишли Центар за трансфер технологије-Универзитета у Београду, где су упознати са начином рада ове институције која ради на развоју, заштити и трансферу технологија ка партнерима и инвеститорима.

Током тродневне посете, предвиђено је да представници руског ЕЕН-а обиђу Новосадски сајам и упознају се са активностима Kонгресног центра у оквиру сајма, као и да посете винарију Вино Kалем а.д. која се налази у близини Kрушевца.