VESTI

Predstavljen nastup Srbije na izložbi „EXPO 2020 DUBAI”

May 24, 2021

 

 

U Palati Srbije danas je najavljeno učešće Srbije na Svetskoj izložbi  „EXPO 2020 DUBAI”, na kojoj je učešće potvrdilo čak 192 države. Srbija će učestvovati sa temom „SRBIJA STVARA IDEJE - Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“.

img_149799.jpg

Foto: Vlada RS

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da će nastup Srbije na Svetskoj izložbi „Ekspo 2020 – Dubai” biti kruna svih uspeha postignutih od 2015. godine u oblasti digitalizacije, kreativnih industrija i inovacija.

Brnabić je na konferenciji za novinare, koja je u Palati Srbija održana povodom najave učešća naše zemlje na ovoj vodećoj svetskoj poslovnoj manifestaciji, izjavila da će se Srbija predstaviti kao jedan od lidera u inovacijama, digitalizaciji, eUpravi, talentima, kreativnosti i idejama. Kako je naglasila Srbija je danas po tome prepoznata, pored već svojih poznatih prednosti, kao što su ukusna hrana, gostoprimstvo, predivni predeli i bogata kultura i tradicija.

Premijerka, koja je ujedno i predsednica Koordinacionog tela za realizaciju nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi, navela je da je planirano da u Paviljonu Srbije, čija će površina biti 2.000 metara kvadratnih, bude potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ona je podsetila na to da se Srbija poslednji put predstavila na Svetskoj izložbi u Milanu 2015. godine, kada je ušla u fiskalnu konsolidaciju i da se od tada mnogo promenila i da je postavila strateške pravce budućeg razvoja.

Od tada smo ušli u pet, šest godina značajnog rasta, uložili smo ogroman trud da promenimo Srbiju i pokažemo je kao zemlju koja može da ponudi mnogo više od dobre hrane, istorije, tradicije i lepih geografskih predela, naglasila je Brnabić.

Premijerka je podsetila i na to da je Srbija jedna od prvih zemalja u Evropi koja je uvela programiranje kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, kao i da su otvorena četiri naučno-tehnološka parka i tri nova naučna instituta koji se bave novim tehnologijama.

 

img_149802.jpg

Foto: Vlada RS

Prema njenim rečima, usvojena je i Strategija razvoja veštačke inteligencije, čime se Srbija svrstala među 26 zemalja na svetu koja ima taj dokument.

Srbija je među top 10 zemalja za talente, u prvih pet zemalja sveta u blok čejn tehnologiji, u prvih 10 zemalja u svetu po proizvodnji video-igrica, zemlja koja je sve više dom za razvojne centre najnaprednijih svetskih kompanija, kao što su „Majkrosoft“, „MTU“ i druge, ukazala je Brnabić.

Pred našim timom za organizaciju nastupa u Dubaiju je, kako je ocenila, težak i odgovoran zadatak da predstavi sve što je urađeno u poslednjih šest godina, naše talente, ljude i ideje. Predsednica Vlade je naglasila da je ponosna i zbog toga što su organizatori izložbe prepoznali Srbiju kao zemlju digitalizacije i kreativnih industrija.

Prema njenim rečima, Srbija je pozvana da, zajedno sa Kanadom i Italijom, vodi nedelju kreativnih industrija u okviru izložbe, a sa Estonijom nedelju digitalizacije.

S nestrpljenjem očekujem početak izložbe. Naša privreda treba da pokaže svu svoju snagu, inovativnost i izdržljivost. Nadam se da će ovo biti kruna svih naših uspeha od 2015. godine do danas, poručila je Brnabić.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Republike Srbije za „Ekspo 2020 – Dubai” Tatjana Matić navela je da interesovanje brojnih zemalja govori o tome da će ovo biti sigurno jedna od najuspešnijih Ekspo izložbi ikada.

Matić je podsetila na to da je naša zemlja sa UAE već potpisala Memorandum o međusobnom priznavanju digitalnih serifikata kako bi omogućila građanima i privrednicima odlazak na izložbu.

Ona je ukazala na to da će planirano potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa UAE dodatno ojačati naše ekonomske odnose i pružiti priliku našim kompanijama za plasman proizvoda na tržište Bliskog istoka i čitavog sveta.

 

img_149805.jpg

Foto: Vlada RS

Prema njenim rečima, pored trgovine, jedna o tema na izložbi biće i turizam, naročito zdravstveni i velnes, koji je razvojna šansa Srbije.

Ministarka je izrazila očekivanje da će Srbija privući mnoge investitore za razvoj turističke industrije nakon pandemije koronavirusa, i dodala da će izgledom Paviljona Srbije dominirati sektor telekomunikacija.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež uputio je poziv svim privrednicima i predstavnicima male proizvodnje da se jave PKS-u kako bi zajednički osmislili predstavljanje njihovih ideja i proizvoda i kako bismo pokazali šta Srbija zaista stvara.

 

img_149808.jpg

Foto: Vlada RS

Viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za "Ekspo 2020 - Dubai" Ana Ilić objasnila je da će Srbija učestvovati na pomenutoj izložbi u Dubaiju sa temom "Srbija stvara ideje - inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost".

Naš paviljon biće i simbolična vremenska kapsula, krenućemo od Vinče, preko toga kako smo uticali na čovečanstvo kroz rad Tesle, Pupina, Milankovića, do savremene Srbije i digitalizacije, inovativnosti i kreativnosti, naglasila je Ilić.

Ona je rekla da će na izložbi učestvovati ukupno 200 učesnika, među kojima su 192 države i međunarodne organizacije i kompanije, a da će približno 80 zemalja imati poseban paviljon, među kojima je i Srbija.

Za realizaciju biznis programa zaduženi su PKS i Razvojna agencija Srbije, a tri cilja nastupa su da se na Svetskoj izložbi Srbija predstavi kao moderna zemlja kreativnosti i briljantnih ideja, koja produbljuje dobre političke i investicione odnose sa Bliskim istokom i UAE i obogaćuje saradnju sa celim svetom.