VESTI

ПОТПИСАНИ МОУ СА ЕГИПТОМ О ЈАЧАЊУ БИЛАТЕРАЛНИХ И ИНВЕСТИЦИОНИХ ОДНОСА И ПОДРШКЕ МСП

Jul 20, 2022

 

Развојна агенција Србије потписала је два Меморандума о разумевању приликом званичне посете председника Арапске Републике Египат и церемоније две Владе – Меморандум о јачању билатералних и инвестиционих односа и Меморандум о разумевању у области подршке малим и средњим предузећима.

Фото: Тањуг/ Јадранка Илић

 

Током званичне посете Србији председника Арапске Републике Египат Абдела Фатаха ел Сисија потписано је више билатералних споразума и меморандума о разумевању (МОУ).

На церемонији између Владе Србије и Владе Египта, у име Развојне агенције Србије (РАС), директор Радош Газдић потписао је МОУ о сарадњи РАС и Управе слободних зона о области јачања билатералних и инвестиционих односа. У име Министарства спољних послова Арапске Републике Египат Меморандум је потписао министар спољних послова Египта Самих Шукри.

Такође, РАС је потписала и МОУ са Агенцијом за мала и средња предузећа Арапске Републике Египат о сарадњи у области подршке МСП сектору. Меморандум су потписали директор РАС Радош Газдић и министарка трговине и индустрије Арапске Републике Египат Невим Гамеа.

Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси рекао је на конференцији за новинаре, да му је част  што је први пут у Србији и захвалио на гостопримству.

Преседник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је велика част угостити египатског председника након четири деценије. Током вишедневне посете разговараће се о јачању сарадње, инвестицијама и трговини између две земље.

„Уверен сам да су наши данашњи разговори пружили снажан импулс који ће се видети у међународној арени и у најконкретнијим економским областима и бројним пројектима које ћемо да радимо заједно", рекао је председник Вучић.

У Палати Србије одржан је и Српско-египатски пословни форум, на коме су представници РАС говорили о инвестиционој клими и инвестиционим потенцијалима Србије у оквиру посебне презентације "Зашто улагати у Србију", док је Федерација египатских, афричких и медитеранских комора одржала презентацију "Пословати са Египтом"

 

Фото: Тањуг/ Јадранка Илић