VESTI

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О УНАПРЕЂЕЊУ ПРИВРЕДНЕ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И ЈАПАНА

Feb 21, 2018

БЕОГРАД – 21. фебруара, 2017. године – Представници Развојне агенције Србије (РАС) и Јапанске пословне алијансе у Србији (ЈПАС) потписали су данас Меморандум о сарадњи чији је циљ ефикаснија координација активности у процесу унапређења привредне сарадње Србије и Јапана.

Меморандум су потписали вршилац дужности директора РАС Радош Газдић и извршна директорка ЈПАС Данијела Чабаркапа.

РАС и ЈПАС ће убудуће спроводити заједничке активности на: повезивању привредника две земље у циљу јачања пословних веза и сарадње, организовању едукације привредника и заједничких догађаја намењених размени искустава, информисању о могућностима за пословање; размени информација о основним економским показатељима и привредним трендовима, промоцији Србије као потецијалне инвестиционе дестинације за јапанске компаније и пружање подршке при пословању привредника две земље на тржиштима Србије и Јапана.

„Сарадња Србије и Јапана бележи успон у последњим годинама, а овим Меморандумом желимо да допринесемо још бољој привредној сарадњи и повезивању српских и јапанских привредника, у циљу економског развоја наше земље. Србија је земља великих јапанских инвестиција као што су: Japan Tobacco International у Сенти, Yazaki у Шапцу, Panasonic Lighting Devices у Свилајнцу и Kansai у Гоњем Милановцу, које запошљавају више хиљада радника. Надамо се да ће оваквих инвестиција бити још више.“, истакао је Радош Газдић, в.д. директора РАС.

Газдић је подсетио на сарадњу са јапанским институцијама „ЈИЦА“ (Јапанском агенцијом за међународну сарадњу) и „ЈЕТРО“ (Јапанском организацијом за развој трговине и инвестиција) које су започете још 2002. године кроз обуке и тренинге запослених, да би се од 2005. године проширила и на имплементацију заједничких пројеката.

„Сарадња РАС и ЈПАС ће се огледати и у ближем упознавању са јапанском пословном културом, са циљем преношења искустава Јапана и њихове имплементације у Србији. Сарадња коју обе институције имају са јапанским организацијама ЈЕТРО, у области привредне сарадње, и ЈИЦА, у области, подршке малим и средњим предузећима, биће додатно учвршћена и унапређења кроз директну комуникацију, савете и препоруке јапанских пословних кругова удружених у оквиру ЈПАС, што ће допринети и додатном унапређењу услова пословања и даљем расту јапанске пословне заједнице у Србији“, оценила је Данијела Чабаркапа, извршна директорка ЈПАС.

 

Потписивању су присуствовали и чланови одбора директора ЈПАС Наоки Тсукада, који је директор представништва Mitsubishi Corporation Београд, Милош Боричић, менаџер за развој  Mitsubishi Corporation Београд, Јовица Лукић, менаџер за Србију Astellas Pharma Београд., као и представници јапанских организација ЈИЦА и ЈЕТРО.

 

Извор фотографија CORD