VESTI

Постављање камена темељца за фабрику „Шандонг Линглонг" у Зрењанину

Apr 01, 2019

У Зрењанину је 30. марта, постављањем камена темељца, обележен почетак градње фабрике гума "Шандонг Линглонг", која ће запослити 1.200 људи и производити 13 милион гума годишње.

Ова инвестиија вредна је око 800 милиона евра, а процена је да ће остварити приходе од око 600 милиона долара.

Свечаној церемонији присуствовали су и председник Србије, Александар Вучић, директор компаније „Шандонг Линглонг“  Ванг Фенг  и Чен Бо, амбасадорка Kине у Србији.

То приликом председник Вучић оценио је да се постављањем камена темељца за фабрику "Шандонг Линглонг" у Зрењанину исписује историја, али и будућност Зрењанина, Баната и Србије.

"И данас када постављамо камен-темељац и почињемо тај велики посао, знамо да је то било могуће зато што смо веровали у то и нисмо одустајали, али наши кинески пријатељи су веровали још више. Желимо још веће резултате, имамо људске и друге капацитете да снове остваримо", навео је Вучић.

Председник компаније „Линглонг“ Ванг Фенг изјавио је да је изградња фабрике гума у Зрењанину значајна за глобални развој тог светски познатог произвођача гума и јачање утицаја кинеских производа у свету, као и да ће тај пројекат допринети привредном развоју Србије и даљем развоју односа две земље.

Ванг је на церемонији свечаног постављања камена темељца рекао да ће "Линглонг" запослити 1.200 радника у Србији и уложити 990 милиона долара и да ће остварити приходе од око 600 милиона долара.

Амбасадорка Kине Чен Бо рекла је да је инвестиција вредна милијарду долара и да ће то бити најмодернија фабрика гума у Европи. Она је поручила да је постављање камена темељца за фабрику гума "Линглонг" у Зрењанину велики дан за тај град који је добио нове прилике за развој, као и за кинеску компанију и укупне српско-кинеске односе.

Kомпанија "Шандонг Линглонг" запошљава 13.000 људи широм света, налази се на 20. месту по производњи гума у свету и на 3. месту у Kини.