VESTI

Počele prijave za Program podrške za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija

Dec 11, 2020

 

Razvojna agencija Srbije (RAS) raspisala je drugi Javni poziv za učešće u Programu podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija u 2020. godini. Poziv je otvoren do 9. februara 2021. godine. 

 

Program podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija (MNK) usmeren je na jačanje poslovnih kapaciteta domaćih privrednih društava kako bi postali dobavljači velikih multinacionalnih kompanija ili proširili postojeću saradnju sa MNK.

Sprovođenjem ovog programa RAS se opredelio da kreira okvir za komercijalnu saradnju multinacionalnih kompanija i domaćih kompanija, a sa ciljem bolje integracije stranih ulagača u lokalni sistem.

Program je namenjen proizvođačima u sektorima automobilske industrije, uređaja i komponenti za automobilsku industriju (plastika, guma, mašine i oprema), obrade metala, potom proizvođačima mašina i opreme za druge namene, sektoru gume i plastike, proizvođačima kućnih aparata i delova kućnih aparata, kao i sektoru električnih i elektronskih sistema i elemenata električnih i elektronskih sistema.

Za učešće u Programu mogu se prijaviti privredna društva registrovana u Srbiji koja ispunjavaju ili mogu ispuniti uslove za uključenje u lanac dobavljača MNK, kao i ona privredna društva koja se već nalaze na listi dobavljača multinacionalnih kompanija i aktivni su dobavljači.

Obezbeđena su bespovratna sredstva za kupovinu i instalaciju industrijskih robota ili opreme neophodne za automatizaciju, digitalizaciju ili opmitizovanje proizvodnih procesa. Takođe, sredstva mogu biti opredeljena za unapređenje proizvodnih hala koje predstavlja usklađivanje sa specifičnim tehnološkim zahtevima industrijskih sektora, kupovinu i instalaciju autonomnih robota sa sposobnošću učenja i kobota, kao i konsultantsku podršku za optimizaciju proizvodnih procesa, za uvođenje ili unapređenje korporativnog upravljanja i za sertifikaciju sistema kvaliteta prema zahtevima standarda koji su specifični  za ciljane industrijske grane.

Sve informacije o Programu i prijavi možete pronaći OVDE ili nas možete kontaktirati za dodatne informacije na dobavljaci@ras.gov.rs .

Poziv je otvoren do 9. februara 2021. godine.